Friday 1 May 2015

Νικόλας Αντωνίου | Η ευμένεια της ατέλειας

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015 - Η αίθουσα τέχνης "Τεχνοχώρος" στην Αθήνα μας προσκαλεί στην τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου ανερχόμενου εικαστικού Νικόλα Αντωνίου με τίτλο «Η ευμένεια της ατέλειας», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Μαΐου. Τα έργα που παρουσιάζονται, πραγματεύονται τις έννοιες της τελειότητας και του ιδανικού, μέσω της ίδιας τους της αυτοαναίρεσης με την ανάδειξη του ελαττώματος, του ψεγαδιού. Οι ατέλειες, τα λάθη, οι αποκλίσεις, οι κηλίδες πολλές φορές χρήσιμες, μερικές, ακόμα και αναγκαίες. Το ωραίο και το υψηλό, το ιδανικό και η συμμετρία της τελειότητας της αισθητικής ιδεολογίας, ιδωμένα και αποτυπωμένα από τον καλλιτέχνη από μια διαφορετική σκοπιά, υποκαθίστανται από στοιχεία που κλονίζουν την σιγουριά και την σταθερότητα, και οδηγούν σε μία αλλόκοτη ομορφιά και στην τελειότητα της ατέλειας.  Ο Κώστας Μαννούρης, συγγραφέας, μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά με τη δουλειά του Νικόλα Αντωνίου: «Τα πρόσωπα και τα πράγματα που απασχολούν τον Νικόλα Αντωνίου μοιάζουν, εκ πρώτης όψεως, εγκλωβισμένα σε περίκλειστους χώρους. Όλα φαίνονται απόκοσμα και συνάμα απολύτως ενταγμένα σε ένα άρτια δομημένο ψυχολογικό τοπίο. Ο χώρος, σε μια δεύτερη ανάγνωση, δείχνει να διαστέλλεται πέρα από τον πεπερασμένο του έργου με τις οντότητες να λυτρώνονται μέσω της ανάδειξης της ατέλειας, η οποία, όχι μόνο δεν αποκρύβεται, αλλά απεναντίας, καταλαμβάνει περίοπτη θέση. Με τον τρόπο αυτό, ο Αντωνίου μάς προσφέρει μια περίτεχνη και πολυδιάστατη σπουδή στην ατέλεια», ενώ τονίζει ότι «ο καλλιτέχνης φροντίζει να δώσει στα πρόσωπα και στα πράγματα τρόπο διαφυγής. Από αγάπη κι από μέριμνά απέναντί τους, αλλά και απέναντι σε εμάς που είμαστε- είτε το γνωρίζουμε, είτε όχι- σε μια ανάλογη θέση. Η διέξοδος είναι η αποδοχή της ατέλειας και η θέαση του χώρου ως εφαλτηρίου προς το υπερβατικό».


Ο Νικόλας Αντωνίου γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος του 3ου εικαστικού εργαστηρίου στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2012), με καθηγητές τους Χάρη Κοντοσφύρη και Μανώλη Πολυμέρη. Από το 2010 και μετά ο Νικόλας Αντωνίου συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Κυριότερες από αυτές ήταν η έκθεση με τίτλο «Χρόνος – Μνήμη – Λήθη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής στην Κοζάνη, όπως και η «Έκτη Μπιενάλε Φοιτητών των Καλών Τεχνών» στην Αθήνα. Το 2011 συμμετείχε στην ομαδική έκθεση «Εύμορφος Άνθρωπος» στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στην Αθήνα που μεταφέρθηκε στην γκαλερί 512, στην Πτολεμαΐδα και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2012, τα έργα του Νικόλα εκτέθηκαν στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση με τίτλο «ΗΡ Ε ΜΟ». Τον Μάιο του 2013 παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Εξυγίανση Λογικής» στη Λάρνακα και λίγους μήνες αργότερα την δεύτερη ατομική του έκθεση «Εξυγίανση Λογικής 2», στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στην Αθήνα.  Με αφετηρία αυτή την έκθεση ο Τεχνοχώρος εγκαινιάζει μία σειρά ατομικών εκθέσεων που ο εκάστοτε καλλιτέχνης παρουσιάζει στο κοινό ένα άλλο νέο εικαστικό με μόνο ένα έργο του.

Στην έκθεση ο Νικόλας Αντωνίου μας προτείνει τον Χρήστο Δημητριάδη. Και οι δύο καλλιτέχνες συμμετέχουν στην εικαστική πλατφόρμα «Μακρύ Όχημα».  Ο Χρήστος Δημητριάδης, γεννήθηκε στη Φλώρινα στις 20 Μαρτίου 1989. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η ζωγραφική του είναι πολυκεντρική και πολυσύνθετη, καβαλέτα, καρέκλες, και ανθρώπινες σκιές, στοιχεία ενός εργαστηρίου ζωγραφικής, είναι διασκορπισμένα σ' ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα γραμμών, στην προσπάθεια του να αναγνωρίσει τον κοινό τρόπο αίσθησης, ψυχικής διάθεσης και αντίληψης για τα πράγματα γύρω μας.

Διάρκεια Έκθεσης: 8 Μαΐου- 6 Ιουνίου 2015
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα