Wednesday 18 March 2015

Λόλα Νικολάου, Γιώργος Λαζόγκας, Δημήτρης Λάμπρου, Δημήτρης Εφέογλου

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 - "Γιώργος Λαζόγκας, Δημήτρης Λάμπρου, Δημήτρης Εφέογλου" είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων που εγκαινιάζει αύριο Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 19.00 στην ομώνυμη γκαλερί της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Λόλα Νικολάου, και ήταν μεγάλος πειρασμός για μένα να προσθέσω και το δικό της όνομα κατά παράθεση στο τιτλικό Hall of Fame.

Αν ο όρος "Hall of Fame" σας μοιάζει βαρύς ή άτοπος, θα πρέπει να αναλογιστείτε αφενός το βάρος του ονόματος και της τέχνης του εννοιολογικού καλλιτέχνη Γιώργου Λαζόγκα, όσο και το αξιακό του χώρου της παρουσίασης των έργων, μιας γκαλερί που έχει διαγράψει έναν κύκλο  μεγαλύτερο των 20 ετών φέρνοντας στην Θεσσαλονίκη τα ονόματα που καθόρισαν την σύγχρονη τέχνη. Όμως, ο χαρακτηρισμός δεν ταιριάζει μονάχα στον τιμημένο φιλοξενούμενο και τον ξενιστή, όσο και στους δύο νεαρότερους δημιουργούς.

Επισκεπτόμενος την έκθεση πριν το άνοιγμα της, είχα την ευκαιρία να δω με την ησυχία μου τόσο τα έργα του Δημήτρη Λάμπρου, όσο και τα έργα του Δημήτρη Εφέογλου. Στα βήματα του Δασκάλου του Λαζόγκα, τα έργα του Λάμπρου "παραπέμπουν στην προσωπική μνήμη ως βασική λειτουργία και αναπόσπαστο συστατικό των εικόνων του, οδηγεί με μια αταλάντευτη γραμμή-γραφή στο τελικό αποτέλεσμα που φανερώνεται αποκαλυπτικά με μια μυστικιστική χροιά. Το παρελθόν φιλτράρεται μέσα από το παρόν και αναδύεται δυναμικά ως ένα φαντασιακό όραμα με υβριδικές ονειρικές μορφές που εμπεριέχουν μορφοπλαστικά και εννοιολογικά την έννοια της μεταμόρφωσης", καθώς διάβασα στο αναρτημένο κείμενο επιμέλειας, και δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το τοπθετήσω λεκτικά καλύτερα.

Θα πρέπει να επιλέξω τα δικά μου λόγια για να σας μιλήσω για τα νεότερα έργα του Εφέογλου, ενός νέου καλλιτέχνη που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στενά την εξέλιξη της δουλειά του εδώ και 5 χρόνια. Εξ αρχής μου έκανε εντύπωση η πολυεπίπεδη ανάγνωση των ανεικονικών σχεδίων του, η τόλμη στην αναζήτηση μορφών και αποτυπώσεων που απαιτούν μία προσωπική αλήθεια ιδιαίτερα πραγματωμένη ώστε να τολμήσει να σηκώσει την φωνή της και να δηλώσει την παρουσία της, από τα πρώτα κιόλας έργα που εξέθεσε, σε ομαδική έκθεση. Ο ίδιος, είναι ένας απόλυτα σεμνός και σκληρά εργαζόμενος καλλιτέχνης, που δεν θα κοιμηθεί, δεν θα φάει, δεν θα απολαύσει την παρέα των φίλων του αν δεν τελειώσει το έργο πρώτα, επιδεικνύοντας κάτι από την στόφα καλλιτεχνών μιάς άλλης εποχής. Τα έργα του -μήτε πλάσματα, μήτε πράγματα, αλλά περισσότερο καταστάσεις- διατρέχονται από τα ποτάμια μια ήρεμης αλλά εξαιρετικά στιβαρής δύναμης, και κάθε μόριο μελανιού που τα αποτελεί μοιάζει να έχει βρει την θέση του στο σημείο του χαρτιού που, από την ώρα που παράχθηκε, μοιάζει να γεννήθηκε για να εκπληρώσει αυτή την συνάντηση.

Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει διαβάζοντας αυτές τις γραμμές ότι θεωρώ πως ο Εφέογλου υπερτερεί έναντι των συνεκθετών του, αλλά θα ήταν λάθος. Ο φιλότεχνος αναγνώστης, είναι καλό να θυμάται ότι αποτελεί προνόμιο της πραγματικής τέχνης να μην συγκρίνεται, αλλά να συντίθεται από όλες τις φωνές, όλες τις απόψεις, όλα τα σπαράγματα και όλες τις παραστάσεις, ώστε να γεννηθεί όχι παρθένα, αλλά ολοκληρωμένη. Ο Εφέολγου φαίνεται να έχει βρει τον δρόμο του, οπότε το μόνο που έχω ολόψυχα να ευχηθώ είναι "καλή πορεία". Οι συγκρίσεις είναι ανούσιες και περιττές.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα