Monday 9 February 2015

Νέα Ελληνική Χαρακτική 1 - Σε αναζήτηση νέων δρόμων για την Σύγχρονη Τέχνη

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου σας προσκαλούμε στην Myrό Gallery στο πρώτο μιας σειράς από κοινά projects με την μητρική επιχείρηση του ομίλου μας -τον οίκο δημοπρασιών Myrό Antiques House- που έχουν ως στόχους την διεύρυνση της Ελληνικής Αγοράς Σύγχρονης Τέχνης, την ανάδειξη αξιόλογων νέων Ελλήνων καλλιτεχνών και την αναζήτηση δρόμων εξωστρέφειας για την Ελληνική Τέχνη στις αγορές του εξωτερικού. 

Η έκθεση που θα παρουσιάσουμε στις 19 Φεβρουαρίου έχει διακρτιτικό τίτλο "Νέα Ελληνική Χαρακτική 1" και είναι η χαρακτική ο πρώτος χώρος της τέχνης που θεωρούμε ότι χρήζει περισσότερης προσοχής από αυτή που μέχρι σήμερα έτυχε στην χώρα μας. Αντλώντας τεχνογνωσία και από τους δύο χώρους της αγοράς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε ως Myrό Group of Culture -αυτών του εμπορίου έργων τέχνης όσο και αυτόν των διεθνών δημοπρασιών αντίκας, αντικειμένου και Τέχνης, θα παρουσιάσουμε μία σειρά από εκθέσεις, εκδηλώσεις και δημοπρατικά events, για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληηνικής χαρακτικής και την στροφή του ενδιαφέροντος της εγχώριας αγοράς αλλά και αυτής του εξωτερικού προς τους νέους έλληνες χαράκτες. Με σημαντικές επιρροές από το εξωτερικό, ενδιαφέρουσα παρουσία σε διεθνή συμπόσια και εγρήγορση η Χαρακτική ως είδος τέχνης έχει βρι πρόσφορο έδαφος στη νέα γενιά δημιουργών αλλά δεν έχει αναδειχθεί στην Ελλάδα όσο αξίζει. Αν και σε όλη την χώρα υπάρχουν εκατοντάδες συλλέκτες , δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία δομημένη προσπάθεια από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα για την επαφή τους με τους νέους Έλληνες δημιουργούς, παρά το γεγονός ότι οι δεύτεροι έχουν διαμορφώσει σε ικανοποιητικό βαθμό μία νέα ελληνική ταυτότητα στην χαρακτική. Αυτό το κενό έρχεται να γεφυρώσει η πρωτοβουλία για τη Νέα Ελληνική Χαρακτική. 

Το πρωτότυπο -για την Ελλάδα- project ακολουθεί την παράδοση των evening sales που διοργανώνονται στις κορυφαίες γκαλερί της Ευρώπης, συνδυάζοντας μια σειρά εκθέσεων που αναλαμβάνει το Myrό Group of Cultrure για την ανάδειξη και τόνωση της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τις βέλτιστες διεθνείς δημοπρατικές πρακτικές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 15 νέων Ελλήνων χαρακτών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από 4 χαρακτηριστικά έργα ο καθένας. Αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας έχουν τηρηθεί, με στόχο την συλλεκτικότητα των χαρακτικών (μικρές εκδόσεις με μέχρι 12 τυπώματα, μονότυπα, αποκλείστηκαν τα Ε/Α, κ.α.). Το ένα από τα έργα κάθε χαράκτη θα δημοπρατηθεί σε ειδική διαδικασία στην διάρκεια των εγκαινίων με τιμή εκκίνησης τα 60 ευρώ, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία σε καθέναν που θα το επιθυμούσε να διεκδικήσει ένα από αυτά και έτσι να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το έργο ενός σημαντικού νέου Έλληνα δημιουργού. Πέραν της δημοπρατικής διαδικασίας, όλα τα χαρακτικά είναι προς πώληση σε συμπιεσμένες τιμές, που παράλληλα σέβονται τις επιταγές της εποχής μας χωρίς να υποτιμούν το έργο των καλλιτέχνων. 



Καθένας που θέλει να λάβει μέρος στην δημοπρασία μπορεί να το κάνει εγγραφόμενος 20.00 - 21.00 στην ειδική γραμματεία της Δημοπρασίας. Στις 21.00 θα ξεκινήσει η δημοπρασία των επιλεγμένων έργων, και θα συνεχιστούν κανονικά τα εγκαίνια.

Εξάλλου,  στόχο την δυνατότητα προβολής της δραστηριότητας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, εκτός Θεσσαλονίκης, όλα τα έργα της έκθεσης θα είναι διαθέσιμα από τα εγκαίνια  μέχρι την λήξη της για απόκτηση και εξ αποστάσεως, μέσω της διεθνούς δημοπρατικής πλατφόρμας Myrό Auctions, με αυτόματη έκπτωση 20% για αγορά μέσω αυτής, με μια απλή διαδικασία  one-off εγγραφής.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι χαράκτες: Εύη Αθανασίου, Μαρία Γαλαζούλα, Γεωργία Γρηγοριάδου, Χαρά Δημακάκου, Κριστιάνα Ηλιοπούλου – Χοπιρτεάν, Κατερίνα Κατμάδα, Έλλη Κατσάρα, Θεοδότα Κόμπου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Γιάννης Μονογυιός, Γιώργος Πάλλης, Ισμήνη Σακελλαριάδη, Βενετία Υφαντίδου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Φωτεινή Χαμιδιελή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έναν μήνα περίπου και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας της gallery. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά βιογραφικά των συμμετεχόντων αντλήστε από την διεύθυνση www.myro.gr



Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα