Sunday 14 December 2014

Περί Οίνου σκιάς | Σαν εισαγωγή…

Όταν ο φίλος Πάρης Καπράλος μου ζήτησε να αναλάβω μια στήλη για το κρασί, αυθόρμητα σκέφτηκα "τι δουλειά έχει το κρασί σε ένα site που αυτοπροσδιορίζεται σαν Culture Collective Repository, και με τίτλο “Arts & Antiques”.

Αμέσως όμως μετά, έβαλα τα γέλια! Εγώ τα σκέπτομαι αυτά, που έχω γράψει τόσες και τόσες φορές ότι το κρασί είναι μια μορφή τέχνης; Που έχω τόσες φορές παραλληλίσει το κρασί με άλλες τέχνες σαν τη Μουσική; Που έχω πει ότι το κρασί είναι η μουσική της γεύσης και της όσφρησης;

Ο δισταγμός μου κράτησε όσο το γέλιο μου... Δέχτηκα και είμαι εδώ μαζί σας, με αυτό το εισαγωγικό άρθρο...

Δεν δέχτηκα όμως μόνο επειδή πιστεύω ότι το κρασί είναι μια μορφή τέχνης, και ο οινοποιός πραγματικός καλλιτέχνης - artist και όχι artisan. Δέχτηκα και για άλλο ένα, προσωπικό λόγο: Είδα τα άρθρα μου εδώ σαν μια πρόκληση. Είναι εύκολο να γράφεις για ένα κοινό ήδη προσανατολισμένο στο κρασί, όπως κάνω γράφοντας για το House of Wine. Είναι όμως πολύ δυσκολότερο να γράφεις για ένα κάπως... απροσδιόριστο κοινό. Ένα κοινό που διαβάζει τα γραφόμενα σε αυτό το Site επειδή το ενδιαφέρει η τέχνη, η κουλτούρα. Που είναι απόλυτα άγνωστο σε εμένα ποιο το ενδιαφέρον του για το κρασί, αν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για αυτό.


Αλήθεια... πίνετε κρασί; Και αν ναι, τί είδους... και πότε; Είναι το κρασί μέρος του καθημερινού, οικογενειακού σας τραπεζιού; Ή μόνο του εορταστικού, ή Κυριακάτικου; Ή δεν αποτελεί μέρος του; Ή πίνετε μόνο μπύρα, ή ...κόκα κόλα με το φαγητό σας; Έχετε επισκεφθεί την "τελευταία μόδα" της διασκέδασης, κάποιο από τα εκατοντάδες Wine Βars που έχουν ξεφυτρώσει σε όλες τις γωνιές της Αθήνας και των προαστίων;

Έτσι λοιπόν, μη ξέροντας το "οινικό" σας προφιλ, θα προσπαθήσω εδώ να σας φέρω κοντά στο κρασί... εξηγώντας σας γιατί το κρασί είναι τέχνη, γιατί αξίζει να το κάνετε παρέα. Ναι, δεν έκανα λάθος... παρέα. Το κρασί είναι φίλος, είναι μαζί σας σε κάθε χαρά, διασκέδαση, λύπη, επιτυχία ή αποτυχία. Όταν είστε μόνος, με παρέα, σε γιορτή, στο δειλινό, στο βουνό, στη θάλασσα, όταν φλερτάρετε, πριν ή μετά τον έρωτα.. Δεν θα σας προδώσει ποτέ, αρκεί και εσείς να του προσφέρετε την αμέριστη φιλία σας. Αν το κάνετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι ο δεύτερος πιστότερος και πιο ανιδιοτελής φίλος που έχετε μετά το σκύλο σας -αν έχετε σκύλο- και ο πρώτος σας αν δεν έχετε.

Μην φοβάστε... δεν θα φιλοσοφήσουμε εδώ "περί οίνου". Και αν το κάνουμε, θα το κάνουμε κατά τη ρήση του Περικλή... Το κρασί είναι κυρίως χαρά της ζωής. Έτσι θα το δούμε. Θα έχουμε και προτάσεις κρασιών, συνδυασμούς με φαγητά, συστάσεις για έξοδο σε wine-friendly χώρους διασκέδασης.

Το κρασί έχει –πέρα από την απόλαυση που σας προσφέρει- και μια άλλη ιδιότητα: «Μπορείτε να μιλήσετε για αυτό», όπως είχε πει και ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ο ΙΙ. Το κρασί έχει ιστορία.Η ιστορία του «τρέχει» δίπλα στην ιστορία της τέχνης, των εξελίξεων, των πολέμων, τις κοινωνικές εξελίξεις. Διαβάζοντας την ιστορία κάποιου κρασιού, διαβάζετε την ιστορία του δημιουργού του, της περιοχής που δημιουργήθηκε, της τότε δομής της κοινωνίας… διαβάζετε ιστορία.

Σας υπόσχομαι πολλά; Μπορεί να παρασύρομαι από την πρόκληση. Αλλά έχω την πρόθεση, από το επόμενο ήδη άρθρο μου, να αρχίσω να σας... πείθω για τις καλές μου προθέσεις. Και αν κάτι δεν σας αρέσει, αν κάτι κάνω λάθος... ξέρετε ότι "ουδείς... άσφαλτος"! Το email μου θα είναι διαθέσιμο και ανοιχτό σε συστάσεις, υποδείξεις, για διευκρινήσεις.

Ευχηθείτε μου το "καλώς όρισα"... Εγώ πάντως σας καλωσορίζω στη νέα στήλη του Arts &Antiques.


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα