Thursday 20 November 2014

Μια έκθεση με ΨυΧή

Τον Δεκέμβριο, σε συνεργασία με 5 εξαιρετικές καλλιτέχνιδες, παρουσιάζουμε μία έκθεση με "ψυχή", στον τίτλο της αλλά πιότερο στο περιεχόμενο της. Το καλοκαίρι που μας πέρασε πραγματοποιήσαμε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος στην Myrό Gallery στην οποία απάντησαν περισσότεροι από 100 εικαστικοί καλλιτέχνες. Μέσα από την διαδικασία ήρθαμε σε επαφή με αρκετούς νέους και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και εγκαινιάσαμε μια σειρά από συνεργασίες. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται οι  Ζωή Αντωνιάδη, Καληάνθη Βογδοπούλου, Γαλήνη Κριαρίδη και Μαρία Τασούλα, οι οποίες θα εισφέρουν τα έργα τους στην κεντρική έκθεση του Δεκεμβρίου με τίτλο "ΨΧ-4 στιγμές".

Ζωγραφικά και χαρακτικά έργα αποτελούν την δουλειά των τεσσάρων καλλιτέχνιδων που συνεκθέτουν  τις “στιγμές” τους, στίγματα μοναδικά το καθένα για την γραφή, την αποτύπωση, το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό τους. Τοπία του μυαλού αποτυπώνονται στην φύση, φυσικά τοπία μεταστοιχειώνονται σε fractals, η ανθρώπινη φιγούρα σπάει τα δεσμά του χρόνου & του χώρου.



  • Για την Ζωή Αντωνιάδη αφορμή είναι εικόνες της φύσης -τοπία, δάση, θάλασσα- που αυτονομούνται και στην συνέχεια ανασυγκροτούνται μεταξύ πραγματικού και φαντασιακού. 
  • Αντικείμενο της Καληάνθης Βογδοπούλου είναι "η επανάληψη των ψυχογραφικών, παλμικών γραφών του ήχου το κύριο πεδίο μελέτης". Η προσπάθεια της επικεντρώνεται στην μεταφορά της συναισθηματικής αντίληψης της στο άκουσμα των θορύβων ή ακόμη και παλμικών ήχων.
  • Η Γαλήνη Κριαρίδη επανεννοιολογεί  τον παραδοσιακό ορισμό του τοπίου με μια αφαιρετική προσέγγιση και αποτύπωση - hommage στο "dripping" του Pollock. Το αποτέλεσμα ξεφεύγει πότε - πότε προς τα fractals και αποδίδει μια προσωπική, εξαιρετικά ατμοσφαιρική και αναγνωρίσιμη  γραφή που κατατείνει προς αυτό που η ίδια ονομάζει "ένα άρτια οργανωμένο εικαστικό γεγονός".
  • Η  Μαρία Τασούλα "χάνει" την ανθρώπινη παρουσία μέσα στους χώρους των ανθρώπων. "Φτάνοντας συνειδητά στην εξάλειψη της ανθρώπινης παρουσίας, άρχισε ένα εικαστικό ταξίδι με στόχο το ίδιο το εικαστικό έργο να γίνει ταξίδι για το θεατή. Χώροι, συχνά χαοτικά πνιγμένοι από πληροφορία, συνθέτονται με τρόπο ώστε να δημιουργούνται επιλογές κατεύθυνσης και εστιασμού".

Μαζί με τα έργα των τεσσάρων εκτίθεται ένα απόσπασμα μιας σειράς έργων και εγκαταστάσεων της Έρης Αγρίου, η οποία ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της. Αυτό δεν κάνουν άλλωστε όλα τα έργα τέχνης εάν επιτύχουν τον σκοπό τους;  "Συχνά η πορεία προς την αυτογνωσία παρομοιάζεται με το ταξίδι του Θησέα στο κέντρο του λαβυρίνθου. Για να βρει κανείς το μονοπάτι που οδηγεί στην απελευθέρωση πρέπει να έχει περπατήσει σε αυτό που οδηγεί στο κέντρο. Το κέντρο του λαβυρίνθου αναπαριστά μία αιώνια κίνηση που περιλαμβάνει όλα τα παρελθόντα αλλά και τα μελλούμενα, τους κύκλους του χρόνου που γυρίζουν περιοδικά συσσωρεύοντας εμπειρίες χρήσιμες για την εξέλιξη της ψυχής. Είναι το σημείο όπου γίνεται η ένωση του οριζόντιου με το κάθετο η σχηματική παράσταση του δρόμου περάσματος από τον ένα κόσμο στον άλλο. Στην είσοδο του περάσματος μοιάζει η ψυχή να κρέμεται από μία κλωστή. Ισορροπεί ή ταλαντώνεται. Ποιό είναι άραγε εκείνο το ν(ό)ημα που θα την κάνει να ισορροπήσει και να βρει την γαλήνη;  Είναι οι μνήμες και τα σημάδια που αφήνουν στο σώμα μας τα ίχνη εκείνα που θα μας βοηθήσουν να βρούμε το δρόμο ή κάποιο χέρι που κινεί τα νήματα και θα μας δοθεί ξαφνικά; Μοίρα ή γνώση; Όλοι γνωρίζουν το μυστικό μα κανείς δε το αποκαλύπτει. Με το δάχτυλο στα χείλη φωνάζουν τη σιωπή. Ο δρόμος απλώνεται μπροστά σου. Το εισιτήριο για το ταξίδι είναι να ρωτήσεις, να ζητήσεις, να “χτυπήσεις” και τότε το δάχτυλο θα φύγει από τα χείλη, θα γίνει το χέρι που θα δώσει την απάντηση σε αυτά που ζητάς και θα σου δείξει εκείνα που ψάχνεις".

Πλήρη βιογραφικά των καλλιτεχνών και πολλά ακόμα στοιχεία, όπως δηλώσεις τους, θα βρείτε ΕΔΩ.


Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 στις 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2014 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του χώρου, δηλαδή Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00.


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Berlin Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Piraeus Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Ερέτρια Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθηρα Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα