Saturday 4 October 2014

Πρωτότυπη performance του Workcenter-AlmaKalma στην Άθωνος


Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 - Η δράση -που θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 19.30 στον πεζόδρομο της Οδού Παπαμάρκου (πλατεία Άθωνος)- αφορά στην παραγωγή μίας εικαστικής-live performance η οποία πραγματεύεται το ζήτημα της εμφυλότητας στο σύγχρονο κόσμο και πιο συγκεκριμένα τον τρόπο που ο δυτικός κόσμος εγκαθίδρυσε το sex-market εκκινώντας από την ακραία εκχυδαϊσμένη εκμετάλλευση της θηλυκότητας ως τέτοιας. Πρόκειται για μία ιδέα που η απαρχή της ανήκει στη μελέτη του Γιάννη Μήτρου και της ομάδας του AlmaKalma όσο αφορά στη διερώτηση: «τι είναι γυναίκα;». Υιοθετώντας την λακανική προσέγγιση η ομάδα εργάστηκε πάνω στο project « Έρως και Επανάσταση» ενώ συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε ένα τρίπτυχο σόλο-περφόρμανς υπό το γενικό τίτλο: «Η - Διαγραμμένο ή η γυναίκα μη-Όλη». Με αφορμή αυτήν την εργασία προέκυψε η ιδέα του ανοιχτού δρώμενου «F-F» που την παραγωγή της ανέλαβε το νεοϊδρυθέν Workcenter-AlmaKalma με τη συνεργασία του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και άλλων καλλιτεχνών όπως οι μόνμοι συνεργάτες της AlmaKalma από το Παρίσι, η Anemicinema (Άκης Κερσανίδης, Χρύσα Τζελέπη) από τη Θεσσαλονίκη και εθελόντριες/ές που θα πλαισιώσουν ενεργά το δρώμενο.


Ο χώρος της δράσης θα είναι ο πεζόδρομος της Άθωνος όπου βρίσκεται το studio του φωτογράφου Βασίλη Καρκατσέλη ο οποίος την παραχωρεί για τις ανάγκες της δράσης.  Η παγκόσμιο/ποιητική λειτουργία της μαζικής εικόνας πολλαπλασιάζει τους τρόπους κατασκευής ενός φαντασιακού που συλλαμβάνει τη σεξουαλικότητα ως πορνογραφικό σύμπτωμα μίας βιομηχανίας σωμάτων τα οποία αποτελούν αντικείμενα-ευχαρίστησης του υποτιθέμενα «κυρίαρχου» φύλου. Από τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι γυναίκες σε χώρες όπως το Πακιστάν ή την Ινδία, όπου οι ομαδικοί βιασμοί είναι ίδιον της καθημερινότητας μέχρι την «εκλεπτυσμένη» βαρβαρότητα της δύσης πάνω στο γυναικείο σώμα, η καταστασιακή σχέση μεταξύ της εμφυλότητας και της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης εμπεριέχει την ίδια τροπικότητα. Εκείνης του πραγμο/ποιημένου σώματος ή της πραγμο/ποιημένης λογικής του ύστερου καπιταλισμού. Η «ιερή» συνύπαρξη ιδεοληπτικά ανδροκρατούμενων θρησκειών ή παραφράσεων διαφόρων «ιερών» κειμένων που πλέον εγγράφονται κι αυτά στο διαδικτυακό «σύμπαν», χωρίς κανένα φραγμό της αγοραίας απόλαυσης, ενισχύουν το φαινόμενο της απόλυτης κτηνωδίας απέναντι στη θέση της γυναίκας. Η θέση αυτή είναι συμβολική και αφορά στην αυτοδιάθεση του ανθρώπου ως προς την εμφυλότητά του στο βαθμό που αυτή δεν ορίζεται από τους οργανικούς τελεστές ούτε υπόκειται στη βιολογία του κανονικού(normal) που με τόσο απλοϊκό τρόπο η σύγχρονη επιστήμη των φύλων προσπαθεί να καταδείξει υποταγμένη στη λογική του κέρδους. Αυτό καταδεικνύεται στην ζωντανή «εγκατάσταση» όπου η διαμόρφωση ενός πολυσύνθετου ζωντανού γλυπτού κυριαρχεί στο χώρο και αναδύει πολλαπλά σημαίνοντα. Ταυτόχρονα, πραγματεύονται το θέμα των εικαστικών κιν/φικών τοπίων καθώς και ηχητικά τοπία. Ο κόσμος καλείται να γράψει κάποιες φράσεις στα σώματα των performers σε όλη τη διάρκεια της δράσης ενώ το δρώμενο κορυφώνεται με μία κραυγή ελευθερίας η οποία καταλήγει σε μία εκκωφαντική σιωπή την οποία διαδέχεται μία άρια. Η κεντρική ομάδα δράσης είναι διεθνής και αποτελείται από διάφορους ανεξάρτητους και διακεκριμένους καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την almakalma-R.L.P.A. στα πλαίσια διεθνών projects. Η ενεργή συμμετοχή δημιουργών της πόλης όπως αυτών του κέντρου φωτογραφίας προσδίδει μία ιδιαίτερη δυνατότητα καταγραφής που ενδεχομένως θα εκτεθεί στο Μουσείο Φωτογραφίας. Ο τίτλος είναι το διπλό F που σε πρώτη ανάγνωση σημαίνει «free femme» ενώ σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση αφορά τον αναδιπλασιασμό, το συμβάν του Δύο, τον Έρωτα. Το Santa-Sangre αποτελεί ένα παιχνίδισμα που σηματοδοτείται από τα προηγούμενα ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί υπονομευτικά πάνω στο σημαίνον «ιερό»

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα