Wednesday 10 September 2014

EDITO Σεπτεμβρίου 2014 | Cultural Collective Repository


Τετάρτη 10 Σεπτεμμβρίου 2014 - Αφού σας ευχαριστήσω για την υπομονή και το ενδιαφέρον σας (τις τελευταίες ημέρες που η σελίδα παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργή, στην διάρκεια των οποίων επαναδιαμορφώθηκε η ύλη της, ανασυντάχθηκαν οι τομείς της, και ξανασχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου, συνέχισε να έχει κίνηση καθημερινά), θα σας υποδεχτώ σε μια νέα συνέχεια που φιλοδοξεί να είναι πιο συνεκτική από το παρελθόν και μια νέα περίοδο που ξεκινά σήμερα. 

Στο μενού "Ταυτότητα" μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την ιστορία της σελίδας. Εδώ και τώρα θα αρκεστώ να σας μιλήσω για την προοπτική που (θα επιθυμούσαμε να) έχει το εγχείρημα. Η ιδιότητα "περιοδικό" δεν μας κάλυπτε για το επιδιωκόμενο αυτής της σελίδας. Εκδοτικές προσπάθειες για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες -φυσικές ή "ηλεκτρονικές"- έχουμε πολλές. 

Το επιθυμητό/επιδιωκόμενο είναι να δημιουργήσουμε ένα αποθετήριο πολιτιστικού περιεχομένου, που θα φωτίζει κατά την εμπειρία όσων στηρίξουν την προσπάθεια μας, όχι τις αθέατες πλευρές της ζωής μας, αλλά πιότερο εκείνες που περνάμε δίπλα τους καθημερινά, τις κοιτάμε, αλλά δεν τις βλέπουμε, τις βλέπουμε αλλά δεν τις αξιολογούμε, τις αξιολογούμε, αλλά όχι στην πλήρη εκταση τους, και πάει λέγοντας. Παράλληλα, επιδιώκουμε την επισήμανση των πλευρών του χώρου της τέχνης και του Design, της Αγοράς, της Κοινωνίας και της προσωπικότητας που δεν καλύπτονται από τα Μέσα, διότι πιστεύεται γενικόλογα από κάποιους ότι "αφορούν τους λίγους". Ολα αυτά θα τα  βρείτε σε
κατάλληλη και εκφραστική γλώσσα. Τέτοια, που να "δίνει" τα νοήματα και να συμβάλλει κατά το μέγιστο  στην επικοινωνία μας. 

Κατόπιν των "θα βρείτε", υπάρχουν και όλα εκείνα που δεν θα βρείτε. Δεν θα βρείτε μακροσκελέστατα λεξιλάγνα κείμενα ανθρώπων που αποζητούν τον θαυμασμό στον υπερβολικά φορτωμένο και περιττά ποικιλμένο λόγο, δεν θα βρείτε ρεπορτάζ επικαιρότητας, δεν θα διαβάσετε πάντοτε ευχάριστα πράγματα, που δεν θίγουν κανέναν "για να τα έχουμε καλά με όλους". Από την άλλη, δεν θα διαβάσετε ακραιφνώς καταγγελτικό λόγο: δεν είναι προσδοκώμενο να δώσουμε στέγη "σε κάθε πικραμένο". Θα δώσουμε βήμα όμως σε καθέναν που θέλει να προτείνει "μια άλλη λύση" για το πως πρέπει να γίνονται τα πράγματα, αντί του "πως δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα", έναν εναλλακτικό τρόπο για να πλουτίσουμε την ζωή μας, σε καθέναν που κάνει τις σωστές ερωτήσεις -ακόμα κι αν δεν γνωρίζει όλες τις απαντήσεις. 

Παρόλα αυτά: δεν πρόκειται να απεχουμε φανατικά από την επικαιρότητα. Και προτάσεις θα διαβάσετε, και "προπαγάνδα" (που λέει και ο Γ.Ι. Μπαμπασάκης) θα διαβάσετε, για κάθε τι αξιόλογο που ανακαλύπτουμε, αλλά  και για τους φίλους μας, που φροντίζουν με τις δικές τους προσπάθειες να κινηθούν στην ίδια γραμμή με εμάς.

Τα σχόλια σας μετράνε. Αφήστε να "τσουλίσουμε" λίγο και θα αναζητήσουμε τις απόψεις σας, για να γίνουμε καλύτεροι. 

Πάνω από όλα, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε (ελπίζω) "πολύ σοβαροί": οι περισσότεροι εδώ γύρω νομίζουμε πως η ζωή έχει περισσότερο νόημα όταν ενίοτε είσαι "και παίξε και γέλασε". 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα