Sunday 15 June 2014

Συναυλία - αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο με έργα Νίκου Καλίτση

ΜΙΑ συναυλία - αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο από τον εξαιρετικό αθηναίο μουσικοσυνθέτη Νίκο Καλλίτση με μουσικά έργα του θα λάβει χώρα την Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 20.00 στο Βασιλικο Θέατρο της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο.

Ο συνθέτης, δημοσίευσε πρόσφατα μία σημείωση με αφορμή την εκδήλωση: "Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στο χωριό Κροκεές της Λακωνίας. Τα μαθητικά του χρόνια πέρασε στις Κροκεές και το Γύθειο. Από το 1929 έζησε στην Αθήνα ενώ παράλληλα τότε έκανε τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία , την κριτική και τη δημοσιογραφία. Με το πραξικόπημα του 1967 αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία. Προτάθηκε τέσσερις φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τιμήθηκε με βαρυσήμαντα βραβεία όπως, μεταξύ άλλων, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1940, 1956, 1982), το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1974), το Αριστείο Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών (1982). Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1986) και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  Στην σημερινή εκδήλωση παρουσιάζονται τρία έργα τα οποία συνδέονται με τα βασικά στοιχεία της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου. Στο πρώτο έργο, το Συμφωνικό ποίημα «ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥΔΙΝΕΣ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΥΡΙΕ», βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα, τονίζεται ο θεολογικός στοχασμός που διατρέχει την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου Το κύριο θέμα βασίζεται στον βυζαντινό ύμνο «Κύριε εκέκραξα προς Σε» και αναπτύσσεται άλλοτε με χαρούμενες μελωδίες,άλλοτε με έντονα ρυθμικά στοιχεία αλλά και με ένα διακριτικό μυστικισμό, για να καταλήξει σε μια δυναμική κορύφωση. 
Με την δεύτερη ενότητα «ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ», αναδεικνύεται η ομορφιά της Φύσης σαν μια ανεξάντλητη πηγή Ανθρωπισμού.  Το τρίτο έργο, το ορατόριο «ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ» επικεντρώνεται στην Αγάπη προς τον Συνάνθρωπο. Σε αυτό όμως το ποίημα, ο Νικηφόρος Βρεττάκος τοποθετεί την Αγάπη σε οριακό σημείο η οποία δοκιμάζεται από τις τρομερές τύψεις που βασανίζουν τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, τον πατέρα της ατομικής βόμβας ,ο οποίος δηλώνει, «Εγώ έγινα ο θάνατος, εγώ έγινα η καταστροφή» Η οργή, η απογοήτευση και το βαθύ παράπονο της Ανθρωπότητας για την προδοσία της επιστήμης η οποία χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταστροφής, εναλλάσσεται με τις μαρτυρίες των θυμάτων αλλά και με την ανάγκη του ίδιου του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ για συγνώμη. Με ένα πολύ μελωδικό τραγούδι “ Έκρυβα μέσα πολλά σεντόνια τρυφερότητας» στο τρίτο μέρος από την σοπράνο, η Αγάπη που τόσο συχνά συναντάμε στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, απλώνει το σεντόνι της αποκαθήλωσης στον «άτυχο» Προμηθέα. Από το σημείο αυτό, το έργο απευθύνεται σε όλους αυτούς που με την πολιτική και την οικονομική τους δύναμη , χρησιμοποιούν την επιστήμη και το πνεύμα για την καταστροφή της Ανθρωπότητας . Ο Νικηφόρους Βρεττάκος είναι ο μοναδικός ποιητής στην παγκόσμια λογοτεχνία που κατάφερε να μεταμορφώσει τις τύψεις του κατασκευαστή της ατομικής βόμβας ,σε ένα παγκόσμιο μήνυμα Ειρήνης και Αγάπης. Τα έργα της αποψινής συναυλίας παρουσιάσθηκαν και στο Ηρώδειο στις 18-9-2012, στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η «Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος» για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Λάκωνα ποιητή".

Ερμηνεύουν
Μαρία ΖΩΗ: Μέτζο σοπράνο
Ζάχος ΤΕΡΖΑΚΗΣ: Τενόρος
Γιώργος ΜΑΤΘΑΙΑΚΑΚΗΣ: Βαρύτονος

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Η Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς Νέα Χορωδία Καλαμαριάς www.newchoirofkalamaria.blogspot.com
Δ/νση: ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟY Kostis Papazoglou

Μουσική Διεύθυνση
ΧΑΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 ώρα 8 μμ
Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Με την φωνή του ποιητή (Αρχείο ΕΡΤ)
___________________
ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥΔΙΝΕΣ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΥΡΙΕ
Συμφωνικό ποίημα
_________________________
ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
« ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΧΟΡΕΥΑΝ»
Από το ποίημα «Η επιστολή του Κύκνου»
«ΑΓΑΠΗ»
Από το ποίημα «Τα θολά ποτάμια»
________________________________
ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ
Ορατόριο σε τρία μέρη

Ποίηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα