Monday, 2 June 2014

7η Biennale Φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας

ΣΤΙΣ 5 Ιουνίου εγαινιάζεται μια έκθεση εκατό φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της χώρας μας, στην οποία συμμετέχουν με ένα έργο ο καθένας, ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου, στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας. Η έκθεση των έργων θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν 1) από τις 5-15 Ιουνίου 2014. Το θέμα της Μπιενάλε είναι ελεύθερο.  Κατά την διάρκεια των εγκαινίων (5/6) θα απονεμηθούν στους διακριθέντες φοιτητές τρία βραβεία και τρεις έπαινοι. Το πρώτο βραβείο αντιστοιχεί στο ποσό των 1.500 ευρώ, το δεύτερο στα 1.000 και το τρίτο στα 700 ευρώ. Οι τρεις έπαινοι αντιστοιχούν στο ποσό των 400 ευρώ ο καθένας. Τα έργα που βραβεύονται επιλέχτηκαν από επιτροπή καθηγητών των τριών σχολών, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας, καθώς και από τους διοργανωτές. Όπως και στις προηγούμενες Μπιενάλε, οι φοιτητές αποτύπωσαν στο έργο τους, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, τους προβληματισμούς τους και την εξαιρετική εκπαιδευτική διαδικασία που τους προσφέρουν οι σχολές τους. Αφαιρετικά ή συγκεκριμένα, τα έργα διαθέτουν υψηλή ποιότητα και μεγάλη ευαισθησία, η οποία διακρίνει τους νέους καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα. Άλλωστε, η Μπιενάλε είναι ένα βήμα να εκφραστούν τα νέα παιδιά εκτός της οργανωμένης αγοράς της τέχνης, η οποία είναι ιδιαίτερα επαχθής μέσα στις συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης που επικρατούν στη χώρα. Για δέκα μέρες οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν με τα έργα τους ένα ελεύθερο διάλογο με τους επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι με τη σειρά τους θα απολαύσουν τις αισθητικές αναζητήσεις του κάθε δημιουργού και θα προβληματιστούν πάνω στα ζητήματα που θέτει.  Συμμετέχοντες (από την ΑΣΚΤ): Χρήστος Αγγελόπουλος, Εμμανουήλ Αντωνάκης, Φώτιος Βάρθης, Νεφέλη Βουτυρά, Γεωργία Γερογιάννη, Μαρίνα Γκενάντιεβα, Βασίλης Γκούμας, Ανδριάνα Δαούτη, Ευνομία Δημητριάδου, Χρύσανθος Διαμαντάκης, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Ελένη Ζερβού, Στέλλα Καπεζάνου, Νικολέτα Κατσαμπέρη, Παρασκευή Κούκκου, Γεωργία Λαλέ, Κώστας Λαλές, Κωνσταντίνος Μάσσος, Μαρία Μαυροπούλου, Γιώργος Νίκας, Τάσσος Παντής, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Μάριος Παύλου, Βασίλειος Πολυχρονιάδης, Ζωή Σκλέπα, Χρίστος Συμεωνίδης, Νίκος Τοπαλίδης, Αθανάσιος Τσιούσης, Χριστίνα Φωτοπούλου, Ευάγγελος Χατζής. (τις επόμενες ημέρες θα έχουμε  τα ονόματα και των υπόλοιπων συμμετεχόντων, ελπίζω. Π.Κ.)

 Η έκθεση της Μπιενάλε και η απονομή των βραβείων για τα διακριθέντα έργα θα γίνει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν, την Πέμπτη στις 5 Ιουνίου 2014, στις 8μ.μ. ενώ για το κοινό θα είναι ανοικτή από τις 6-15 Ιουνίου.  Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαραλάμπους και θα μιλήσουν εκπρόσωποι των Σχολών και των διοργανωτών. Η Μπιενάλε ξεκίνησε το 1997 ως ετήσιος διαγωνισμός με την συμμετοχή φοιτητών από την ΑΣΚΤ και το 2000 θεσμοθετήθηκε ως Μπιενάλε των φοιτητών όλων των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, καθώς στην διοργάνωση εντάχθηκαν η Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και αργότερα η Σχολή της Φλώρινας. Το 2005 η Έκθεση των έργων “ταξίδεψε” στον Καναδά μετά από πρόσκληση του ελληνικού Προξενείου και εντάχθηκε σε δύο μεγάλες διεθνείς Εκθέσεις στην πόλη του Τορόντο. Τα τρία βραβεία και οι τρεις έπαινοι που αποδίδονται επιλέγονται από Επιτροπή Καθηγητών των τριών Σχολών και των διοργανωτών. Xoρηγοί της έκθεσης είναι: Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, DAES London Market Insurance Brokers, το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 6-15 Ιουνίου 2014 και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά και Σαββατοκύριακο 10 π.μ-6 μ.μ. και Πέμπτη 10 π.μ.-8 μ.μ.

Τόπος: Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας & Μέρλιν, Κολωνάκι, Αθήνα.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός Ψηφιδωτό