Thursday 8 May 2014

Πρόσωπα | Μαίρη Ακριτίδου

Η κα. Ακριτίδου κατονόμασε ως μία από
τις καλύτερες στιγμές της πορείας της
στα δημόσια πράγματα την ημέρα
που υπέγραψε με την
Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη
του Γιάννη Μπουτάρη. Η φωτογραφία,
απεικονίζει αυτό ακριβώς το γεγονός...
ΔΕΚΑΕΞΙ χρόνια πορεία στα κοινά, δια μέσω ποικιλίας θέσεων, αποτελεί αναμφισβήτητα μια διαδρομή που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Εκλεγμένη ως Διαμερισματική Σύμβουλος για πρώτη φορά επί θητείας Βούγια και διατελέσασα Δημοτική Σύμβουλος με την Χρύσα Αράπογλου και στην τελευταία τετραετία με τον  Μπουτάρη, η κα Μαίρη Ακριτίδου - Γιαννουλοπούλου είναι προπάντων ένας θερμός, χαρούμενος και θετικός άνθρωπος που είχα την τύχη να γνωρίσω πολύ πριν την εκλογική περίοδο, καθώς είναι συνήθης επιβάτις του πούλμαν που δρομολογούμε για την μετακίνηση των φίλων μας προς και από το Myrό Antiques House, στις τακτικές δημοπρασίες μας. Στην διάρκεια αυτών των διαδρομών είχαμε την ευκαιρία συχνά να συνομιλήσουμε για θέματα πολιτισμού, τέχνης αλλά και επικαιρότητας, θέματα προσχολικής αγωγής και μέριμνας για την τρίτη ηλικία, τα οποία, άλλωστε, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Μαίρης Ακριτίδου. Η κα. Ακριτίδου θέτει ξανά τον εαυτό της διεκδικώντας την εκλογή της ως Δημοτικού Συμβούλου, προκειμένου να συνεχίσει ό,τι ξεκίνησε συμμετέχοντας στην διοίκηση Μπουτάρη. Η συνέντευξη έγινε ζωντανά, εκ του σύνεγγυς, με ηχογράφηση, και στην απομαγνητοφώνηση διατήρησα το αρχικό ύφος του διαλόγου, με την επιφύλαξη της προσαρμογής στον γραπτό λόγο.



Συνέντευξη στον Πάρη Καπράλο 


Θέλω να θεωρήσετε ότι αυτή η συνέντευξη δεν ξεφεύγει από το πνεύμα προηγούμενων συζητήσεων μας. Απλώς θα χρειαστεί να δώσουμε στο αναγνωστικό μας κοινό μια κατά το δυνατόν συνοπτική και περιεκτική εικόνα. Πείτε μου, κατά το δυνατόν συνοπτικά, ποια θέματα κυριαρχούν στην ατζέντα σας, όπως και δυό λόγια για τον εαυτό σας....
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη, τελείωσα το αμερικάνικο κολλέγιο Anatolia και αποφοίτησα από την Σχολή Γραμματέων του. Εργάστηκα στην American Express και την Bank of America στην Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο επί σειρά ετών, ενώ αργότερα ανέπτυξα και ασφαλιστική δραστηριότητα, με την οποία ασχολήθηκα για 25 χρόνια, στις Γενικές Ασφάλειες. Τα τελευταία χρόνια “έκανα” θέατρο που πάντα αγαπούσα και παρακολούθησα μαθήματα Art Therapy. Το 1998 και το 2002 εκλέχτηκα διαμερισματική σύμβουλος με τον Σπύρο Βούγια, ενώ στις εκλογές του 2006 εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος με την Χρύσα Αράπογλου, και το 2010 με τον Γιάννη Μπουτάρη. Έχω δύο παιδιά -τον Θεόφιλο που σπούδασε χημικός και τον Περικλή που είναι Περιβαλλονολόγος. Τα θέματα στα οποία έχω επικεντρώσει τις προσπάθειες μου είναι ο σημαντικός ρόλος που παίζουν οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου, και η συμμετοχή μου στο ΔΣ των ΚΑΠΗ. Εξαιτίας της κρίσης που διερχόμαστε πρέπει σε όλους τους τομείς να κάνουμε πολλά για τους συνανθρώπους μας  με μηδαμινό ή και μηδενικό κόστος. Συγκεκριμένα, είμαι αντιπρόεδρος του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ.), μία συνένωση παλαιών σχημάτων -πρακτικά των κρατικών βρεφικών σταθμών που έχουν περάσει στην σφαίρα ευθύνης του Δήμου, δέκα τον αριθμό. Επίσης είμαι στα ΚΑΠΗ, μέλος της διοίκησης, ενώ έχω χρηματίσει και πρόεδρος σε δύο ΚΑΠΗ, και είμαι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου -που είναι κορυφαίο όργανο, μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι το σημαντικότερο όργανο διαχείρισης του Δήμου. Επιπλέον, είμαι μέλος του ΔΣ σε όλους τους οργανισμούς που ασχολούνται με το Παιδί, όπως το “Ασυλο του Παιδιού”, ο “Αγιος Στυλιανός”, και μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Γυναικών.

Στους τομείς ενδιαφέροντος σου θα έλεγες ότι έχετε να παραδόσετε σημαντικό έργο;
Έγιναν πολλά βήματα βελτίωσης  και στα ΚΑΠΗ και στις υποδομές για το παιδί αυτά τα χρόνια, αλλά, τελικά, όπως λέει και ο Γιάννης Μπουτάρης, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν για να μιλήσουμε για την απόδοση ενός ολοκληρωμένου έργου, ιδίως στους τομείς με τους οποίους εντατικότερα ασχολούμαι. Πάντοτε υπάρχει κάτι περισσότερο, κάτι καλύτερο, κάτι ακόμα για να γίνει. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Για παράδειγμα, ξέρετε, πριν από την παρούσα διοίκηση, τα ΚΑΠΗ είχαν καταντήσει “γραφεία ταξιδίων” που οργάνωναν μόνο εκδρομές! Με την λήψη μιας σειράς πρωτοβουλιών επιτύχαμε να επανενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, να τους κάνουμε να νιώσουν και πάλι χρήσιμοι, αλλά όχι με την στενή έννοια του όρου, όσο με την έννοια ενός νέου ρόλου στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τις χορωδίες των ΚΑΠΗ, οι οποίες μάλιστα έδωσαν συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πλέον στα ΚΑΠΗ διοργανώνονται ξεναγήσεις με έντονο το στοιχείο του πολιτισμού, ευχάριστες και δημιουργικές ασχολίες που γίνονται γνωστές ή απαιτούν την συνεργασία με άλλες ομάδες για να γίνουν, και ανάλογες δράσεις. Δεν μπορώ να μην αναφέρω το φεστιβάλ χορωδιών των ΚΑΠΗ που διοργαανώθηκε στην Αμμουλιανή πέρυσι και θα διοργανωθεί φέτος για δεύτερη χρονιά! Ορισμένα πράγματα δεν απαιτούν απαραίτητα πολλά χρήματα, ούτε καν δαπάνη από τον Δήμο. Ο ενθουσιασμός των εμπλεκομένων και οι προσπάθειες τους, συνεπικούρουμενες από εθελοντές μας έδωσαν την δυνατότητα να κάνουμε την διαφορά με αυτούς τους ανθρώπους! Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει ή που μπορούν να γίνουν ακόμη. Για παράδειγμα, στις υποδομές για το παιδί, μπορεί να εμπλουτιστεί το εποπτικό υλικό. Ξέρετε, αυτή την στιγμή μετά από μεγάλη προσπάθεια έχουμε βρεθεί σε ένα ικανοποιητικό σημείο παροχών, σε πείσμα της κρίσης, αφού εκτός από φαγητό, στα παιδιά αυτά παρέχεται παρακολούθηση από γιατρούς και ψυχολόγους. Υπάρχουν αρκετά που μπορούν να γίνουν ακόμη, με διοργάνωση παιχνιδιών ακόμα και έξω από τον χώρο του Παιδικού Σταθμού, αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για να τα υλοποιήσουμε.

Αν θυμάμαι καλά από προηγούμενες συζητήσεις μας, έχετε ασχοληθεί ενεργά και με το θέατρο, μέσω της θέσης σας στο Δημοτικο Συμβούλιο, εννοώ...
Πράγματι, χρημάτισα μέλος της επιτροπής θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, και μάλιστα είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη γι' αυτό, καθώς ήμουν η μοναδική Δημοτική Σύμβουλος που συμμετείχε στην επιτροπή αυτή, μαζί με τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού και ειδικούς του χώρου, όπως καθηγητές Θεατρολογίας.

Τι έργο ακριβώς παρήγαγε αυτή η Επιτροπή;
Η επιτροπή διαχειρίζεται το Θέατρο Κήπου, και το “Άνετον”. Θεωρώ πολύ σημαντικό το έργο της Επιτροπής αυτά τα χρόνια. Δώσαμε βήμα σε εξαιρετικά σχήματα της πόλης μας και φιλοξενήσαμε θεατρικές παραστάσεις άλλων αξιόλογων σχημάτων από την Αθήνα και άλλες πόλεις, εμπλουτίζοντας την θεατρική κίνηση της Θεσσαλονίκης και την εμπειρία των συμπολιτών μας.

Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή μέσα σε αυτά τα δεκαέξι χρόνια που εκλέγεσαι που θεωρείς σημαντικότερη;
Σε προσωπικό επίπεδο, ήταν η στιγμή της υπογραφής με τον Μπουτάρη ως μέλος του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως, θα έλεγα ότι η κορυφαία στιγμή κατά την ευρύτερη έννοια, ήταν προ ολίγων μόλις ημερών, όταν ο  Γιάννης Μπουτάρης δικαιώθηκε στον αγώνα του να κρατήσει στις θέσεις τους, εν μέσω περικοπών και απολύσεων, και τους 550 εργαζόμενους στον Δήμο, τους οποίους έκανε συμβασιούχους αορίστου χρόνου, με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το πέτυχε, με προσωπικό αγώνα. Ένιωσα δικαίωση και χαρά που αυτοί οι άνθρωποι μαζί με τους οποίους δώσαμε τον αγώνα μας για την πόλη μας αυτά τα χρόνια δεν έχασαν τις δουλειές τους, μέσα στον ορυμαγδό της κρίσης, και είναι από τις στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα