Thursday, 29 May 2014

Διάθεση σπάνιας συλλογής σοβιετικού ρεαλισμού και δημοπρασία για την ενίσχυση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η μεταπολεμική ιστορία των Βαλκανίων  και της Σοβιετικής Ένωσης "αποτυπώνεται" στην συλλογή του Βασίλη Κωνσταντίνου που διατίθεται έναντι τιμήματος 60.000 ευρώ, από τον οίκο δημοπρασιών Myrό Antiques Ηouse, που διαχειρίζεται την πώληση της. Μέρος του ποσού θα διατεθεί υπέρ των δραστηριοτήτων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η συλλογή αποτελείται από δεκάδες αντικείμενα, σημαντικής ιστορικής και συλλεκτικής αξίας και θα εκτεθεί σε όλη της την έκταση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, με την επιμέλεια της Ιστορικού της Τέχνης και επιμελήτριας του ΜΜΣΤ κας Θούλης Μισιρλόγλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα λάβουν χώρα στις 11 Ιουνίου στις 19.30 το απόγευμα, και στην διάρκεια τους θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία περιορισμένου αριθμού αντικειμένων της συλλογής, από τον οίκο Δημοπρασιών Myrό Antiques House μέσα στους χώρους του Μουσείου, και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για να ενισχυθεί η δραστηριότητα του ΜΜΣΤ.

Κάθε αντικείμενο της συλλογής κρύβει μια ιστορία. Μεταξύ των έργων της συλλογής βρίσκεται πίνακας του αλβανού ζωγράφου GURI MAHDI (1921-1988) που κρεμόταν πίσω από ένα εκ των γραφείων του Ενβέρ Χότζα.  Όπως διηγείται ο κ.Κωνσταντίνου, όταν ο ZHOU ENLAI επισκέφτηκε τα Τίρανα

το Μάρτιο του 1965, ο MAHDI ζωγράφισε σε έναν πίνακα τους δύο πολιτικούς  και το έργο κρεμάστηκε πίσω από το γραφείο του Χότζα, στο κτήριο της κεντρικής επιτροπής. Σε άγνωστη φάση του αλβανο-σινικού σχίσματος, οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες άρπαξαν τον  MAHDI  βράδυ από το σπίτι του και τον οδήγησαν σε αυτό το γραφείο. Του ζήτησαν να αποκαθηλώσει τον πίνακα και να τον πάρει. Ο MAHDI έβγαλε ένα ξυράφι από τη τσέπη του, έκοψε από τον πίνακα τη φιγούρα του ZHOU και τον έκαψε μπροστά τους. Έμεινε, όμως, στον σχισμένο πίνακα ένα κομμάτι από τον ώμο και το μανίκι του ZHOU. 

Εξάλλου, στην συλλογή συγκαταλέγονται μολυβένιες φιγούρες ηγετών της εποχής, προτομές, παράσημα, πορτρέτα, λιθογραφίες, φωτογραφίες, χρηστικά αντικείμενα, ιστορικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, κονκάρδες, κουμπιά, πόρπες, μετάλλια, και  άλλα μικροαντικείμενα.


*Δείτε όλα τα αντικείμενα 
της συλλογής και λεπτομερώς 
την ιστορία/χαρακτηριστικά τους ΕΔΩ.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός Ψηφιδωτό