Thursday 24 April 2014

Αστροβραδυές στον Ελληνικό ΚόσμοΤΟΝ ουρανό με τ' άστρα (κυριολεκτικά) υπόσχεται ο «Ελληνικός Κόσμος» στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο της έκθεσης  «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» 25 Απριλίου και  9 Μαϊου στην Αθήνα.
 
Δύο  ακόμη διαλέξεις και βραδιές αστροπαρατήρησης διοργανώνονται από τον «Ελληνικό Κόσμο»  σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών,  στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.  Στις 25 Απριλίου και ώρα 19:00, η κα Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,  πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα «Ήχοι από το διάστημα».   Ο πλανήτης μας αποτελεί μια φυσική πηγή ραδιοφωνικών κυμάτων που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή. Θα μπορούσαμε να τα «ακούσουμε» αν αντί για αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου.
Όταν όμως μετατρέπουμε τα ραδιοφωνικά κύματα σε ακουστικά μπορούμε και ακούμε ήχους. Τους ήχους αυτούς τους ονομάζουμε «τραγούδια της Γης» και θυμίζουν σφυρίγματα, τιτιβίσματα, ή κελαηδίσματα πουλιών και μας παραπέμπουν σε ένα συνδυασμό φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων.  Ο Πυθαγόρας (6ος αι. π.Χ.) έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός και θεωρητικός της μουσικής, ήταν ο πρώτος που θέλησε να συνδυάσει την Αστρονομία με τη Μουσική και την Φιλοσοφία και μίλησε για την «μουσική των σφαιρών». Ο Πλάτωνας, ως συνεχιστής της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, θεωρούσε την Αστρονομία και τη Μουσική αδελφές επιστήμες. Σήμερα, 2.500 χρόνια αργότερα οι σύγχρονοι αστρονόμοι καταγράφουν ήχους από το διάστημα. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τους ήχους αυτούς μπορούμε να συνθέσουμε ηλεκτρονική μουσική. Στο άκουσμά της παρουσιάζει πολλά κοινά με τη μουσική που έγραφαν οι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής από το 1950 και μετά.

Μετά το τέλος της διάλεξης, θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος - Παράρτημα Σαλαμίνας στο Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου». Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως οι πλανήτες, ο Δίας και ο Άρης.

25 Απριλίου 2014
Διάλεξη
Έναρξη: 19:00
Αίθουσα Ιφιγένεια
Αστροβραδιά στο Αίθριο
Είσοδος ελεύθερη

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, στις 9 Μαϊου και ώρα 19:00, ο κ.  Χαράλαμπος Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα: «Πώς η διαστημική Παρατήρηση και Παρακολούθηση της Γης φέρνει την ανατροπή στην ανίχνευση και καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών». Είναι δυνατό να ανιχνεύσουμε μια πυρκαγιά από πολύ νωρίς, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της καταστροφής και να την παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο; Η απάντηση είναι ναι. Ανάμεσα στην αρμάδα των δορυφόρων που πετούν συνεχώς γύρω από τον πλανήτη μας, κάποιοι έχουν ως αποστολή να εντοπίζουν και να παρακολουθούν την εξέλιξη των φυσικών καταστροφών. Η φανταστική πρόοδος της τεχνολογίας των δορυφόρων ξεπερνάει δυσκολίες άμεσης απόκτησης έγκυρων πληροφοριών για τα δυναμικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνεια της Γης και τα οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει φυσικά ο άνθρωπος, όπως επί παραδείγματι μια ηφαιστειακή έκρηξη ή μια καταστροφική πυρκαγιά. Στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι δορυφόροι αποτελούν τους σύγχρονους «φρουρούς» της Γης και του περιβάλλοντός της. Ο Χάρης Κοντοές, ειδικός σε θέματα δορυφορικής Τηλεπισκόπησης της Γης, παρουσιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα αυτό και εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα τη σημασία αυτών των δορυφόρων για την κοινωνία.   Μετά το τέλος της διάλεξης, στις 20:30, τα Μουσικά Σύνολα του «Ελληνικού Κόσμου» θα δώσουν στο Aίθριο συναυλία με τίτλο «Τραγουδώντας για τα αστέρια...» υπό τη διεύθυνση του  Γιώργου Κωνσταντινίδη και διεύθυνση  χορωδίας της Χρυσούλας Τσιμούρη. Στις 21:00, θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης στο Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου». Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως η Σελήνη, ο Δίας και ο Άρης.

9 Μαΐου 2014
Διάλεξη
Έναρξη: 19:00
Αίθουσα Ιφιγένεια
Είσοδος ελεύθερη

Συναυλία από τα  Μουσικά Σύνολα του «Ελληνικού Κόσμου» στο Αίθριο
Έναρξη 20:30

Αστροβραδιά στο Αίθριο
Έναρξη 21:00

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα