Wednesday 12 March 2014

EDITO | Μάρτιος 2014 :: Η τέχνη στον Λαβύρινθο



ΣΗΜΕΡΑ θα σας εξιστορήσω την πορεία μιας ιδέας, την σύνθεση της με μιαν άλλη, και θα σας πω για την δημιουργικότητα που δεν ευσταθεί χωρίς την επικοινωνία, και για την επιτυχία σε ένα project που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς διάλογο. Κοινώς, αυτό το κείμενο δεν είναι σαν τα άλλα. Είναι μία προσωπική εξομολόγηση, μερικές σκέψεις που θα ήθελα να μοιραστώ. Είναι μια σύντομη βιογραφία ενός από τα αναρίθμητα projects μας των τελευταίων χρόνων, του “Meet the Artist”.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 μου τηλεφώνησε η Έλλη Χρυσίδου, ζωγράφος, γλύπτρια, καλλιτέχνις της πόλης της Θεσσαλονίκης γνωστή για την πορεία της και τις διαρκείς προσπάθειες της για την ανάπτυξη συνθηκών παραγωγής και προβολής της Τέχνης στην πόλη, και με ενημέρωσε για επικείμενη συνάντηση μας μαζί με τους περισσότερους γκαλερίστες της πόλης και άλλους παράγοντες των εικαστικών τεχνών, ενόψει του φεστιβάλ “ΑΝΑΚΑΤΑ4” στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ ζητούσε από τους χώρους τέχνης της πόλης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τρία είδη δράσεων: έκθεση προτεινόμενων καλλιτεχνών τους σε κλειστό, φυλασσόμενο χώρο, δημιουργία υπαίθριων εικαστικών εγκαταστάσεων από καλλιτέχνες που θα προτείναμε, και δημιουργία μιας υπαίθριας δράσης στον χώρο της “Αναφοράς” του Στρατοπέδου. Στην συνάντηση που ακολούθησε προτείναμε δράσεις για όλα τα παραπάνω, και, καθώς οι περισσότεροι άλλοι φορείς δεν πρότειναν κάτι για την τρίτη δράση, η Ελλη ανέμενε την πρόταση μας.

Ο Σταύρος Μυρωνίδης, ιδρυτής της Myrό Gallery και του Myrό Antiques House είναι γνωστός στην Θεσσαλονίκη ως συλλέκτης έργων τέχνης, αντικέρ, δηημοπράτης, γκαλερίστας... Δεν είναι γνωστός ως μαθηματικός, μια άλλη ιδιότητα στην οποία δεν αναφέρεται συχνά, μιας και, η πορεία του ως μαθηματικού εγκαταλείφθηκε σε μια στροφή της ζωής του. Σκέφτηκε όμως κάτι που χρειάζεται να είσαι λίγο καλλιτέχνης για να το σκεφτείς, και πολύ μαθηματικός για να σου φαίνεται εύκολο και απλό στην υλοποίησή του. Θα κατασκευάζαμε έναν μεγάλο λαβύρινθο στο κέντρο του στρατοπέδου. Η πορεία που θα σχεδιάζαμε θα ήταν ένας απλός σαλίγκαρος με αυτομεταφερόμενα πλέγματα, που είχαμε πολλά, κατόπιν της διοργάνωσης του Arts & Antiques Fair στην Χαλκιδική το περασμένο καλοκαίρι. 150+  πλέγματα, διαστάσεων 2 Χ 1.5 Χ 0.20 m (ΥΠΒ) το καθένα, θα ήταν τα δομικά του υλικά. Σε αυτές τις σιδεριές θα υλοποιούταν η ιδέα της εποχής: μία αδιαμεσολάβητη έκθεση, μέσα σε έναν λαβύρινθο όπου μπαίνει καθένας και εύκολα, αλλά, πρέπει να ακολουθήσει την ίδια πορεία για να βγει: τότε διαπιστώνει ότι κάθε μια δυό στροφές του τετράγωνου σαλίγκαρου, οδηγούν σε “τυφλές” κόγχες. Εκεί δεν συναντά τον θρυλικό Μινώταυρο, αλλά περισσότερη τέχνη για παρηγοριά. Όλοι οι καλλιτέχνες που θα ήθελαν, μπορούσαν να συμμετέχουν, χωρίς καμία υποχρέωση για εκείνους, αλλα και για εμάς, που, η υποχρέωση μας τελείωνε στο να σχεδιάσουμε, να στήσουμε τον λαβύρινθο, να χρηματοδοτήσουμε την μεταφορά και τους εργάτες που απαιτήθηκαν για το στήσιμο του, και να εγγυηθούμε για την απόσυρση της δομής κατόπιν της λήξης του φεστιβάλ. Ο καλλιτέχνες θα έπρεπε να είναι εκεί, να φροντίσουν για την δυνατότητα ανάρτησης των έργων τους, και ναπαραμείνουνξ στον χώρο και να εκτεθούν. Λιγότερο κρυπτικά διατυπωμένο, θα έπρεπε να παραμείνουν εκεί, εκθέματα κι οι δημιουργοί τους μαζί μ' αυτά, και να ξεναγούν τον κόσμο στον προσωπικό τους λαβύρινθο  της δημιουργίας, μέσα στον χτιστό λαβύρινθο που είχαμε κατασκευάσει. Εκδώσαμε προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε όλους τους καλλιτέχνες της πόλης στα Media, στην ιστοσελίδα μας και στο facebook. Ονομάσαμε το project "Meet the Artist" για να τονίσουμε το αδιαμεσολάβητο του χαρακτήρα του. Το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο.

Η δράση όμως μας φάνηκε πολύ σημαντική για να τελειώσει στις τρεις μέρες του φεστιβάλ. Οι ιδέες είναι σαν τα παιδιά: εφόσον γεννηθούν, κι αν κάτι δεν κόψει αδοξα το νήμα της ζωής τους, μέλλεται να μεγαλώσουν. Προσθέτωντας ο γράφων την τεχνογνωσία του από την διοργάνωση Συνεδρίων και events στην αρχική ιδέα του Σταύρου Μυρωνίδη, οδηγηθήκαμε να διοργανώσουμε το Meet the Artist σε κελιστό χώρο, την Myrό Gallery. Στο πλαίσιο του project η γκαλερί παραχωρεί έναν προσυμφωνημένο χώρο σε καλλιτέχνες και ομάδες εικαστικών καλλιτεχνών, ώστε να εκθέσουν ό,τι και όπως επιθυμούν, να διαχειριστούν μόνοι τους την σχέση τους με το φιλότεχνο κοινό, να μιλήσουν με τους επισκέπτες, να κάνουν  νέες γνωριμίες και εγκαινιάσουν σχέσεις. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον καλλιτέχνη να έρθει σε άμεση επαφή με το κοινό, να τεκμηριώσει τις δημιουργίες του με την δική του ματιά, και εγκαθιδρύσει μονιμότερες σχέσεις με το κοινό του ή/και να διαχειριστεί καλύτερα τις υπάρχουσες. Από την άλλη μεριά, δίνεται η ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό της πόλης να κατανοήσει καλύτερα την δημιουργία και την παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου, αλλά και να επιδιώξει την αδιαμεσολάβητη σχέση με τον καλλιτέχνη.  Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν ζωγραφική, σχέδιο, digital art, γλυπτά, εγκαταστάσεις, κατασκευές, εικαστικό αντικείμενο, κεραμικά, χαρακτικά, comics, design, επιτοίχια, φωτογραφία, ενώ, τόσο στα εγκαίνια, όσο και σε όλη την διάρκεια του οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στον χώρο της γκαλερί και στην διάθεση των επισκεπτών για συζήτηση, ξενάγηση στην τέχνη τους και αλληλεπίδραση, όπως και πληροφορίες για τον τρόπο απόκτησης έργων, καθώς σε αυτό το project η γκαλερί δεν αναλαμβάνει ρόλο πωλητή, και, οι επισκέπτες μπορούν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την απόκτηση ενός έργου αποκλειστικά και μόνον με τον δημιουργό του!

To Meet the Artist βρίσκεται φέτος στην 3η διοργάνωση του, και θα διεξαχθεί  στους χώρους της Myrό Gallery στις 27, 28 & 29 Μαρτίου 2014. Κι αν ο λαβύρινθος της αρχικής ιδέας νομίζετε ότι λείπει, ξανασκεφτείτε το: 30 καλλιτέχνες σας περιμένουν να ξεναγήσουν στα σκοτεινά μονοπάτια που φωτίζονται μονάχα από τις εμπνεύσεις της δημιουργίας. Μυηθείτε ΕΔΩ και ελάτε διαβασμένοι!

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα