Tuesday 25 February 2014

Inside Llewyn Davis | Το ταξίδι μέσα στο ταξίδι



Μια αισθητική παρατήρηση
πάνω στο "Inside Llewyn Davis"
των  Joel και Ethan Coen

Η περίτεχνη αυτή ταινία των αδελφών Κοέν, περιγράφει μια εβδομάδα από την ζωή ενός φτωχού και άσημου μουσικού της φολκ, ενώ προσπαθεί να αναρριχηθεί μέσα στην μουσική σκηνή του Γκρίνουϊτς Βίλατζ στην Αμερική του 1961.

Σε κάποια στιγμή, ο ήρωας της ιστορίας ονόματι Llewyn Davis, φεύγει για ένα ταξίδι στο Σικάγο για να περάσει από ακρόαση από έναν μεγάλο παραγωγό, αφού τον διώχνει και η παράνομη ερωμένη του ως αποτυχημένο. Το ταξίδι ξεκινάει, και μετά από πολλές δυσκολίες, ευτράπελα, αλλά και τραγικά συμβάντα, συν την αποτυχία του να κλείσει κάποιο προσωπικό συμβόλαιο με τον

παραγωγό, ο ήρωας επιστρέφει για να πάρει τα πράγματά του από την πρώην περιστασιακή του ερωμένη. Στον διάλογο που έχουν μεταξύ τους της λέει πως αυτό το ταξίδι του φάνηκε πως κράτησε 3 ολόκληρους μήνες, ενώ είχε κρατήσει μόλις δύο μέρες. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ταύτιση με τον χρόνο που κατάλαβε πως πέρασε σε αυτό το ταξίδι και ο ίδιος ο θεατής, χωρίς το ταξίδι αυτό να κατέχει μεγάλη χρονική διάρκεια μέσα στην δίωρη ταινία.

Έχεις την αίσθηση ως θεατής της ταινίας, πως το ταξίδι αυτό κράτησε πράγματι 3 μήνες. Τόσο πυκνό ήταν. Αυτό το ταξίδι μοιάζει σαν μια μικρή Οδύσσεια, και νιώθεις πως αποκλείεται να κράτησε μόνο δύο μέρες. Αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζεις βλέποντάς το, πράγμα που ταυτίζεται με την αίσθηση του ήρωα που το έζησε και το δηλώνει. Οι αδελφοί Κοέν μεταδίδουν τον πλούτο των εμπειριών και των συμβάντων του μικρού διήμερου ταξιδιού με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θεατής να παίρνει την αίσθηση που πήρε και ο ήρωας, ότι η διάρκεια του ήταν πράγματι 3 μήνες. Και όταν ο Llewyn Davis δηλώνει στην πρώην ερωμένη του την αίσθησή του μεγάλου χρονικού διαστήματος που ένιωσε, το ίδιο ακριβώς έχει νιώσει και έχει μεταδοθεί και στον θεατή της ταινίας που παρακολουθεί, και αμέσως συμφωνεί σιωπηρά με τον ήρωα. Την ίδια ακριβώς πυκνότητα θα είχε νιώσει και κάποιος στην πραγματική ζωή, αν είχε μια τέτοια εμπειρία άλλωστε.

Πρόκειται για μια αριστουργηματική σκηνοθετική πρακτική των Κοέν να μεταδίδουν την αίσθηση του ήρωα και στο κοινό τόσο άμεσα, η οποία δεν εξηγείται απολύτως, δηλαδή με ποιους ακριβώς τρόπους σκηνοθετικούς ή άλλους το καταφέρνουν, αλλά λειτουργεί ως συν τόσο για την περίτεχνη ταινία τους, όσο και για τους δύο αμερικανούς σκηνοθέτες ως τέτοιους, που από την μεγάλη τους εμπειρία και ενασχόληση τους με το αντικείμενο, φαίνεται πως κατέχουν πια την κινηματογραφική τεχνική και αισθητική άψογα.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα