Tuesday 4 February 2014

Οικολογία υψηλής αισθητικήςΟΙ τάσεις στην σύγχρονη αρχιτεκτονική συνδυάζουν πλέον το στυλ κατά ολιστικό τρόπο (σε τι περιβάλλον θέλετε να μεγαλώσουν τα παιδιά σας;) με νέες τεχνολογίες, πρακτικές λύσεις που προσφέρουν ποιότητα ζωής και μείωση λειτουργικού κόστους. Μιλήσαμε  με τον αρχιτέκτονα - μηχανικό Χρήστο Μάντζιαρη ο οποίος μαζί με τον τοπογράφο μηχανικό αδελφό του Γιώργο Μάντζιαρη χτίζουν και παραδίδουν "με το κλειδί στο χέρι" εξαιρετικής καλαισθησίας μονοκατοικίες στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μία από τις δημιουργίες τους, και σας την παρουσιάζω κατά το συνοπτικότερο δυνατό. Η  εκτός σχεδίου μονοκατοικία βρίσκεται ανάμεσα στα Λουτρά Θέρμης και τη Σουρωτή. Πρόκειται για μια κατασκευή με επιπρόσθετα στοιχεία στον σχεδιασμό της, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ενεργειακή όσο και τη λειτουργική της απόδοση. Αν σας φέρει ο δρόμος προς την Σουρωτή, μία επίσκεψη θα σας μαγέψει (και προς τούτο είναι που, αντίθετα με τις συνήθειες μας, δημοσιεύουμε τα στοιχεία επικοινωνίας με τους αδελφούς Μάντζιαρη).
Το υψηλής αισθητικής κτίριο έχει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό design. Ο δυναμικός του χαρακτήρας απορρέει από τις επικλινείς γραμμές στο τελείωμα των όγκων του και κυρίως από τις αντίστροφα κεκλιμένες στέγες του με την ένταση να κορυφώνεται στα στηθαία τα οποία καταλήγουν σε οξείες γωνίες. Η δυναμική των όψεων εντείνεται με τη χρήση μεγάλων ανοιγμάτων και παραθύρων που ακολουθούν και τονίζουν τις γραμμές των στεγών, καθώς και με τον χειρισμό όγκων όπως το εξωτερικό τμήμα του τζακιού με αντίστοιχης φιλοσοφίας μορφολογία. Ο έντονος σκούρος χρωματισμός του κτιρίου και η χρήση του γρανίτη ως επένδυση σε κάθετες λωρίδες συμβάλουν στον δυναμικό του χαρακτήρα.

Μορφολογικά η κατοικία αποτελείται από δύο ορθογώνιους σε κάτοψη όγκους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους με διαφορετική κλίση ο κάθε ένας και συνδέονται με ένα μικρότερο σε μέγεθος όγκο που φιλοξενεί την είσοδο. Ο μεγαλύτερος εκ των δύο όγκων στεγάζει το κυρίως σαλόνι σε διπλό ύψος και την κουζίνα όπου ακριβώς από πάνω βρίσκεται ο χώρος του γυμναστηρίου. Ο δεύτερος όγκος στεγάζει το καθημερινό, και στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια.

Βασική συνιστώσα του σχεδιασμού αποτελεί η οικολογική και βιοκλιματική προσέγγιση του κτιρίου η οποία γίνεται πρωταρχικά με τον τρόπο κατασκευής του κελύφους, τη χρήση ενεργειακών τζακιών, φωτοβολταϊκών και με το σύστημα διαχείρισης του βρόχινου νερού. Το κέλυφος της κατοικίας με ποικίλα συστήματα μόνωσης αντιμετωπίζεται σαν ένα δυναμικό φίλτρο μετατρέποντας τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες στις ζητούμενες για κάθε εποχή εσωτερικές συνθήκες μικροκλίματος, για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εξασφάλιση της θερμικής άνεσης. Η στέγη εμφανίζει διπλή ενεργειακή απόδοση μέσω της διπλής κατασκευής της και η κατασκευή των εξωτερικών τοίχων είναι επιπλέον ενισχυμένη από το σύνηθες.  Φωτοβολταϊκά πάνελ καλύπτουν εξολοκλήρου την επικλινή στέγη του μεγαλύτερου όγκου με νότιο προσανατολισμό τα οποία παράγουν ενέργεια 10kW. Τα κουφώματα της κατοικίας, σε χρώμα καφέ, είναι ενεργειακά συνθετικά με τον υψηλότερο δείκτη θερμομόνωσης, με ενεργειακά κρύσταλλα των οποίων χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν επιτρέπουν την αύξηση θερμοκρασίας από τον ήλιο τους θερινούς μήνες.

Ο χώρος διημέρευσης και ο χώρος του κυρίως σαλονιού στους δύο όγκους της κατοικίας θερμαίνονται επιπλέον με ένα ενεργειακό τζάκι ο κάθε ένας, το οποίο λειτουργεί με αθόρυβο μοτέρ διοχετεύοντας τον ζεστό αέρα από το περιμετρικό τμήμα του καμινιού στον χώρο όπου βρίσκεται το τζάκι όπως επίσης και με δίκτυο αεραγωγών στα υπνοδωμάτια του ορόφου. Στον χώρο των υπνοδωματίων έχει τοποθετηθεί επιπρόσθετα ενδοδαπέδια θέρμανση ώστε ο χρήστης να μπορεί να επιλέξει τον κατάλληλο τρόπο για τη θέρμανση του χώρου.Ο φωτισμός των χώρων εσωτερικά και εξωτερικά γίνεται με τη χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Η διαχείριση του βρόχινου νερού, το οποίο συλλέγεται από τις στέγες για άρδευση του διαμορφωμένου εξωτερικού χώρου, γίνεται μέσω του συστήματος συγκέντρωσης όμβριων υδάτων σε υπόγεια δεξαμενή χωρητικότητας 30 κ.μ. όπου γίνεται η επεξεργασία του νερού και τροφοδοτείται το σύστημα ποτίσματος του γκαζόν, της εγγενούς βλάστησης και της δεντροφύτευσης.

Ο περιβάλλων χώρος των 4 στρεμμάτων έχει διαμορφωθεί με οικολογική συνείδηση και ευαισθησία εντάσσοντας τη φύση στο σχεδιασμό και δημιουργώντας ένα ιδανικό μικροκλίμα για την κατοικία. Οπωροφόρα δέντρα έχουν φυτευτεί στον αύλιο χώρο και έχουν δημιουργηθεί ειδικά χώροι για έναν αμπελώνα με 200 κλίματα διαφορετικών ποικιλιών, δύο ελαιώνες, ενώ στην υπόλοιπη έκταση έχει φυτευτεί γκαζόν. Περιμετρικά του οικοπέδου έχουν φυτευτεί μεγάλα δέντρα όπως χρυσαφίζουσες τούγιες και λέιλαντ.

Επιπλέον φροντίδα έχει δοθεί για την ευχρηστία, τη λειτουργικότητα, την αισθητική του χώρου αλλά και την ασφάλεια της κατοικίας. Τεχνολογικά το κτίριο διαθέτει δίκτυο internet σε όλους τους χώρους, τηλεφωνικό κέντρο, κάμερες, πρόσβαση από κάθε χώρο σε δορυφορική, σύστημα ηλεκτρονικού χειρισμού με διακόπτες των εξωτερικών κουφωμάτων, κεντρικό σύστημα σκουπίσματος και υψηλής τεχνολογίας συναγερμό.

Στη συγκεκριμένη κατοικία έχει επιτευχθεί ένα αρμονικό πάντρεμα της υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας μαζί με σύγχρονες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας και οικολογίας.


Info: 
Χρήστος Μάντζιαρης
Αρχιτέκτων Μηχανικός
6972850385
xmantziaris@gmail.com

<πατήστε στην παρουσίαση που ακολουθεί για να δείτε όλες τις φωτογραφίες>

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα