Monday, 10 February 2014

Κρατούνες, τον Μάρτιο στην Θεσσαλονίκη
ΝΕΑ έργα από την εμβληματική του σειρά "Κρατούνες" θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το κοινό της Θεσσαλονίκης από τις 27 Φεβρουαρίου και για έναν μήνα, καθώς, έκθεση του αγαπητού στην πόλη γλύπτη Παρασκευά Μάγειρα θα εκτεθούν στον χώρο "Myrό Kόγχη" της Myrό Gallery. 

Σημειώνει για την δουλειά του Παρασκευά Μάγειρα η Αθηναία επιμελήτρια της έκθεσης Μαριλένα Χαρίση: “Εκτός από την καλλιτεχνική του δημιουργία πλούσια είναι και η συγγραφική δραστηριότητα του Παρασκευά Μάγειρα καθώς έχει εκδώσει έξι βιβλία-μελέτες με θέμα την ιστορία της χερσονήσου της Κασσάνδρας, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Στη γενέτειρά του διατηρεί εργαστήριο και εκθετήριο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τα έργα του.
Η γλυπτική του είναι σαφώς επηρεασμένη από την τέχνη της παλαιολιθικής εποχής. Εργάζεται κυρίως πάνω σε μάρμαρο και σε πωρόλιθο. Χρησιμοποιεί τόσο τη μνημειακή κλίμακα όσο και την πάρα πολύ μικρή, φθάνοντας στα όρια της μικρογλυπτικής. Κατεξοχήν έμπνευση για τα γλυπτά του είναι η αρχαία τέχνη, και ειδικότερα στα μικροσκοπικά σχεδόν ειδώλια που μας μεταφέρουν αναμφίβολα την παλαιολιθική περίοδο. Αυτά τα έργα αποτελούν μια σειρά μελέτης πάνω στις «Αφροδίτες» της παλαιολιθικής περιόδου. Πρόκειται για μικρά απρόσωπα ειδώλια, με ατροφικά χέρια, με έντονα τονισμένους μηρούς –ενδεικτικά της γονιμότητα- προβεβλημένο στήθος και χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου. Ομοίως και στη μεγάλη γλυπτική υπάρχει έντονη η επίδραση της αρχαίας τέχνης, στην οποία όμως προσθέτει στοιχεία από τη σύγχρονη εποχή. Στα γλυπτά του συμποσίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Μαρμάρου, μεταφέρει τη μεγάλη μητέρα της παλαιολιθικής περιόδου στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, σκοπός του καλλιτέχνη δεν είναι να παρουσιάσει τη γυναίκα του σύγχρονου αστικού κόσμο αλλά την γυναίκα της ελληνικής υπαίθρου, βγαλμένη μέσα από την παράδοση και την ιστορία του τόπου του. Γενικεύει τα ατομικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τονίζοντας έτσι την οικουμενικότητα του χαρακτήρα των γλυπτών”. 

Ο γλύπτης γεννήθηκε το 1965 στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Η αγάπη του για την αρχαία ελληνική τέχνη τον οδήγησε στην λάξευση της πέτρας. Έτσι το 1984 επιθυμώντας να διευρύνει τις γνώσεις του παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου δίπλα στον ολλανδό καλλιτέχνη Hans van Beck ενώ, καθοριστικής σημασίας υπήρξε και η γνωριμία του το 1988, με το γλύπτη Γιώργο Σωτηρίου, ο οποίος τον επηρέασε βαθύτατα και βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη της τέχνης του. Έχει παρουσιάσει το έργο του αρκετές φορές τόσο σε ατομικές εκθέσεις όσο και σε ομαδικές, ενώ από το 2000 είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ, το 2003 μέλος του ΕΤΤΕ και το 2010 του ΣΚΠ. 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 22 Μαρτίου 2014 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας της γκαλερί, δηλαδή Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00. Περισσότερες πληροφορίες: www.myro.gr.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Lifestyle Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμάτα Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Λάρισα Λήμνος Λόγος Μεσολόγγι Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παιδαγωγικά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία στην καθημερινότητα