Friday 10 January 2014

Δημοπρασία Myrό Antique's House 5ης Φεβρουαρίου 2014: Εννέα Φιλελληνικά Ρολόγια ζητούν συλλέκτη



ΕΝΑΣ μοναδικός και συλλεκτικά σπάνιος θησαυρός -μέρος της Ελληνικής ιστορίας της Επανάστασης- κυριαρχεί στην δημοπρασία του Myrό Antiques House που λαμβάνει χώρα στις 5 Φεβρουαρίου 2014. Εννιά φιλελληνικά ρολόγια, η μεγαλύτερη συλλογή που έχει βγει ποτέ μαζί σαν ένα χτύπημα σε δημοπρασία, θα διατεθούν στην διαδικασία. Μια από τις μεγαλύτερες συλλογές φιλελληνικών ρολογιών στον κόσμο.

"Φιλελληνισμός" είναι ένας όρος που μαρτυρείται από το 1761. Από τα τέλη του 18ου αιώνα δήλωνε την ιδεολογική και πολιτική κίνηση, που αναπτύχθηκε κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική και αποσκοπούσε τόσο στην ηθική όσο και στην υλική ενίσχυση του ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. 





Ο Φιλελληνισμός εκδηλώθηκε με ποικίλους τρόπους. Ταυτόχρονα και με άλλες δράσεις οργανώθηκαν δημοσιογραφικές εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τον Αγώνα από τον Τύπο, τυπώθηκαν λιθογραφίες και κυκλοφόρησαν στο εμπόριο αντικείμενα καθημερινής χρήσης που απεικόνιζαν σχετικές παραστάσεις με τον ελληνικό Αγώνα, όπως πιάτα και επιτραπέζια ρολόγια αλλά και απεικονίσεις πάνω σε πιο εφήμερα προϊόντα όπως σαπούνια και αρώματα. Τα φιλελληνικά ρολόγια είναι το απόγειο της σχετικής δράσης της εποχής, ίσως το ουσιαστικότερο κομμάτι πραγματικής ενίσχυσης του Ελληνικού Αγώνα. Πρόκειται συνήθως για γαλλικά ρολόγια της περιόδου 1825-1870, όλα επιτραπέζια με εκκρεμές, τα οποία είναι διακοσμημένα με παραστάσεις φιλελληνικά θέματα και μετέφεραν στα γαλλικά αστικά σπίτια τα μηνύματα της ελληνικής Επανάστασης. Απεικονίζουν ήρωες γνωστών ιστοριών της Επανάστασης, π.χ. την έξοδο του Μεσολογγίου, μια Σουλιώτισσα, έναν Κλέφτη που υπερασπίζεται μια γυναίκα, κ.α. Τα συγκεκριμένα ρολόγια κατασκευάζονταν από φιλέλληνες Γάλλους καλλιτέχνες, ή παραγγέλνονταν και πωλούνταν με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την επανάσταση. Τα περισσότερα είναι μπρούτζινα και επιχρυσωμένα. Η διάθεσή τους στη γαλλική αγορά γινόταν με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής Επανάστασης με χρήματα και πολεμοφόδια, που αγοράζονταν και στέλνονταν στην Ελλάδα στην διάρκεια της Επανάστασης και αργότερα, για την στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Η συλλεκτικότητα της συγκεκριμένης συλλογής που διατίθεται μέσω της δημοπρασίας του Myrό Antiques House είναι μεγάλη, όχι μονάχα εξαιτίας της ταυτότητας των συγκεκριμένων ρολογιών, αλλά επειδή διατίθενται 9 από αυτά, όλα μαζί. Ξέχωρα από το γεγονός ότι είναι δύσκολο κάποιος να βρει και να συγκεντρώσει παρόμοιας ποιότητας και μεγέθους 9 ρολόγια αυτού του είδους, η λιανική τιμή τους θα ξεπερνούσε τα €75.000 (η τιμή εκκίνησης του συγκεκριμένου lot είναι στα €48.000). Πρόκειται για ένα μουσειακού επιπέδου απόκτημα.

Θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα πολύ αν ενδιαφερόταν κάποιο μουσείο ή έλληνας συλλέκτης! Αυτά τα αντικείμενα είναι ζωντανό μέρος της ιστορίας μας, είναι κρίμα να φύγουν από την Ελλάδα”, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση μας ο ιδιοκτήτης του Οίκου κ. Σταύρος Μυρωνίδης.

Η 36η Δημοπρασία Αντικών & Έργων Τέχνης του Myrό Antique's House θα λάβει χώρα την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014, στις εγκαταστάσεις του στο 2ο χλμ. Σουρωτής - Αγίου Αντωνίου, με ώρα εγγραφής 18:30 και ώρα εκκίνησης της διαδιακσίας τις 19:00. Το σύνολο των αντικειμένων μπορείτε να τα δείτε είτε από κοντά, επισκεπτόμενοι τον χώρο μέχρι και μία μέρα πριν την διεξαγωγή της δημοπρασίας σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη Σταύρο Μυρωνίδη (6971890212), είτε στο Διαδίκτυο, στην διεύθυνση www.antiqueshouse.gr. Η δημοπρασία περιλαμβάνει πολλές άλλες αντίκες και ιδιαίτερα πολλούς πίνακες σύγχρονης και κλασσικής τέχνης, ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα αντικείμενα (πίνακες, ρολόγια, διακοσμητικά, “βαριές” αντίκες, έπιπλα, αγάλματα, κ.α.) θα ξεπεράσουν τα 150 σε αριθμό. Πολλά από αυτά έχουν τιμή εκκίνησης €10,καθώς ο Οίκος φροντίζει πάντα να είναι σε θέση καθένας να αγοράσει στην δημοπρασία φθηνά, συχνά “επιδοτώντας” την διαδικασία με αντικείμενα πολύ ανώτερης τιμής. Αναζητήστε τις ευκαιρίες.

Εξάλλου, μπορείτε να επωφεληθείτε της ΔΩΡΕΑΝ μεταφοράς  από τον Λευκό Πύργο με πολυτελές πούλμαν (σταθμεύει μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου και αναχωρεί στις 18.00 ακριβώς. Για κάθε σχετική πληροφορία, επικοινωνήστε με τον κ. Σταύρο Μυρωνίδη στο 6971890212). Ο Οίκος Δημοπρασιών Antique’s House προσπαθεί μέσα από τις Δημοπρασίες και τα events που οργανώνει, να εδραιώσει και στην Βόρεια Ελλάδα τον θεσμό της Δημοπρασίας, όπως αυτή εννοείται και πραγματοποιείται σε χώρες του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτό μπορεί στις δημοπρασίες μας να εμφανιστούν κομμάτια σε απίστευτα χαμηλές τιμές (η πραγματική τους αξία μπορεί να είναι μέχρι και 10 φορές πάνω), προσιτές για τον καθένα. Ευελπιστούμε με τον τρόπο αυτό να χτίσουμε ένα φανατικό κοινό που θα έχει την ευκαιρία να ζει αυτήν την μοναδική και διασκεδαστική εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε στην σελίδα του Οίκου Δημοπρασιών www.antiqueshouse.gr.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα