Friday, 17 January 2014

Θρηνώντας το σήμερα με καμβά το ανθρώπινο σώμα


ΑΝ γράψω "γεννιούνται νέα είδη τέχνης στην σύγχρονη μας εποχή", είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα σπεύσουν να με κεραυνοβολήσουν. Ωστόσο, το bodypainting, η Street Art και άλλα μέρη της τέχνης γίνονται αποδεκτά πλέον και ξεχωρίζουν καθώς η τελειοποίηση και η εξέλιξη τους, τους επιτρέπει να συγκαταλέγονται νεταξύ των ευγενέστερων από τις τέχνες. 

Στην Myrό Gallery  έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε και να προτείνουμε προς το φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης την Ελισάβετ Πέτρου, εξαιρετική bodypainter από την Αθήνα, η οποία έχει σχεδιάσει και θα παρουσιάσει ένα site & situation specific project, με αφορμή την έκθεση της Greek Marble Initiative, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου. Στην επίδειξη, που θα διαρκέσει 4 ώρες, θα ξεκινήσει στις 19.00, και θα γίνει στο δωμάτιο - βιτρίνα της γκαλερί, η Ελισάβετ Πέτρου θα μετατρέψει έναν άντρα και μια γυναίκα σε ζωντανά αγάλματα.


.

Μιλώντας με την καλλιτέχνιδα για το έργο της μας είπε: "Αυτά τα δυο αγάλματα - άνθρωποι, εμπνεόμενη από την ώριμη αρχαϊκή περίοδο και έχοντας ως πρότυπο τον Κούρο εν Προμάχοις για τον άνδρα και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς του 5 ου αιώνα π.χ. για την γυναίκα, θα αναπαριστούν δυο κλασσικά πρότυπα μνημειώδους άξιας της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας  και τα όποια θα τα εντάξω στο σήμερα. Τα δυο αγάλματα-άνθρωποι θα είναι στατικά και ανέκφραστα. Αφού τους αποδώσω τους τόνους και την ύφη του μάρμαρου θα σχηματίσω πάνω τους ραΐσματα τα όποια θα αιμορραγούν σε λευκό. Με αυτό τον τρόπο θέλω να δηλώσω πως δυο σύμβολα ιστορικής σημασίας για την χωρά μας θρηνούν τη σημερινή κατάσταση την όποια βιώνουμε καθημερινά και μέσα από τον κατακερματισμού της εικόνας αντικατοπτρίζεται το δυσμενές παρόν που ζούμε. Επίσης μέσα από τον συνδυασμό ενός άψυχου αγάλματος και ενός ζωντανού όντος (άνθρωπος) θέλω να συνδέσω και να δημιουργήσω μια αντίφαση, δηλαδή αφενός θα αντικρίζεις ένα άψυχο , στατικό άγαλμα το όποιο έχει υπάρξει σύμβολο εξουσίας, θρησκείας, κοινωνικής αναφοράς και προσφοράς προς κάτι ανώτερο αφετέρου πίσω από αυτό υπάρχει ένας άνθρωπος σκεπτόμενος ,μετατρέποντας τον σε άψυχο άγαλμα, του αφαιρώ τον λόγο την ελευθερία απόψεων  και σκέψεων και κατά μια έννοια τον φιμώνω. Μέσω της αιμορραγίας που δημιουργείται δηλώνει τον πόνο που νιώθουμε σήμερα ,διαμαρτύρεται σιωπηλά και συμπάσχει με τα δεινά όλου του κόσμου τα όποια προκλήθηκαν από την πολιτική-οικονομική κατάσταση της χώρας μας και κατ' επέκταση όλου του κόσμου”.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση και την καλλιτέχνιδα  ΕΔΩ.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Lifestyle Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αίγινα ΑΝΑΦΗ ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Καστελλόριζο Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη Κρήτη Λάρισα Λήμνος Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορός Ψηφιδωτό