Wednesday 20 November 2013

Ανάμεσα | Haruna Kawanishi :: Making Map



ΜΕΧΡΙ την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου προλαβαίνετε να επισκεφτείτε τον πειραματικό χώρο "Ανάμεσα" στην Αθήνα, ο οποίος παρουσιάζει την έκθεση "Making Map" της φωτογράφου Haruna Kawanishi από τις 6 έως 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος satellite του Athens Photo Festival 2013.

Το Making Map, τίτλος δανεισμένος από ένα εν εξελίξει έργο της Haruna Kawanishi, είναι μία αποτύπωση του σύγχρονου ανθρώπου στην προσπάθειά του να ορίσει τη θέση του στο χώρο και το χρόνο, φτιάχνοντας τον χάρτη του εαυτού του εκ νέου...


 

Χρησιμοποιώντας έντονα το στοιχείο της αφήγησης, που προκύπτει και από την ενασχόλησή της με τον κινηματογράφο, η Kawanishi, παρουσιάζει το έργο της σε ιστορίες, οι οποίες δεν έχουν ένα προδιαγεγραμμένο τέλος. Στις φωτογραφίες της ο άνθρωπος παρουσιάζεται στο περιβάλλον, αστικό ή φυσικό, σαν να προσπαθεί να βρει τη θέση του μέσα σε αυτό. Όπως σημειώνει και η επιμελήτρια Naoko Ohta, οι χαρακτήρες, που δεν αναπαρίστανται ξεκάθαρα, αλλά χάνονται ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, δεν φανερώνουν ποτέ την ταυτότητά τους. Οι πρωταγωνιστές της ψάχνουν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο μιας πορείας, χωρίς να αποκαλύπτεται από την ιστορία ποιος είναι ο επόμενος προορισμός. Έτσι, ο θεατής εμπλέκεται σε μια κατάσταση όπου πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για την έκβαση των ηρώων.

Η προσέγγιση ακολουθεί την ιαπωνική παράδοση, όπου η φόρμα απλοποιείται αποκλείοντας κάθε είδους περιττής κίνησης. Η συμβολική αυτή αναπαράσταση επιτρέπει κάθε είδους ερμηνεία.

Η Kawanishi  με έναν ευρυματικό τρόπο συνδυαλέγεται με το κοινό υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει μια απόλυτη ερμηνεία των πραγμάτων, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την προσωπική οπτική του καθένα. Η ανθρωπότητα δεν εξελίσσεται προς την τελειότητα, αλλά συνυπάρχει με όλη της τη διαφορετικότητα, σημειώνει η ίδια.

Το Making map, εκφράζει όλες τις πιθανές εκδοχές και επιλογές μιας ιστορίας και πως ο καθένας επιλέγει εν τέλει να δημιουργήσει το δικό του χάρτη. Με τον ίδιο τρόπο που ένας χάρτης δεν είναι ποτέ «ολοκληρωμένος», συνεχίζει να αλλάζει και να εξελίσσεται.

Η Haruna Kawanishi γεννήθηκε το 1979 στο Τόκιο. Το 2002 αποφοίτησε από το  Nihon University College of Art του Τόκιο. Την ίδια χρονιά ήταν παραγωγός και πρωταγωνίστησε στην ταινία «While you sleep», η οποία προβλήθηκε μεταξύ άλλων στο 59ο Φεστιβάλ της Βενετίας. Από το 2005 ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία. Το 2008 συμμετείχε στο φεστιβάλ του Vendome ενώ για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2009-2011) απέσπασε τιμητικό έπαινο για την δουλειά της από τα International Photography Awards του Λος Άντζελες. Δουλειά της έχει παρουσιάσει στη Νέα Υόρκη, στη Γαλλία, στην Ιαπωνία, Νορβηγία κα. Το 2010 επιλέχθηκε ανάμεσα στους «10 ανερχόμενους καλλιτέχνες της Ιαπωνίας» από το ιαπωνικό φωτογραφικό περιοδικό PHaTPHOTO. Zει και εργάζεται στο Τόκιο. Είναι η  πρώτη φορά που εκθέτει στην Ελλάδα.

Διάρκεια έκθεσης: 6-30 Νοεμβρίου. Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 20:00
Ώρες λειτουργίας: Πεμ-Παρ:17:30-20:30, Σαβ-Κυρ: 12:00-17:00

Είσοδος ελεύθερη

Επιμέλεια έκθεσης: Naoko Ohta, Ρόζυ Διαμαντάκη

Ανάμεσα
Σερβίων 8 (1ος όροφος) Βοτανικός. Τηλ.: 210 5248731

Πρόσβαση:
Μετρό: Στάση Κεραμεικός, Μεταξουργείο
Λεωφορεία: 025 Ιπποκράτους – Προφ.Δανιήλ (Στάση Σπ.Πάτση),
051 Ομόνοια (Μενάνδρου) – Κηφισός (Στάση Αγ.Γεώργιος)

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα