Friday 4 October 2013

Φθινοπωρινή γκαλερότσαρκα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης



ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: η καλύτερη εποχή για γκαλερότσαρκες, και, φέτος, έχουμε τρελάνει τελείως τους φιλότεχνους στην Θεσσαλονίκη! Ορυμαγδός από αξιόλογες εκθέσεις στις γκαλερί μας, παράλληλα με την έναρξη της Biennále Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης που φιλοξενείται σε πολλούς χώρους, συνιστούν ένα απίστευτα πλούσιο σκηνικό. Αν πραγματικά θέλετε να το ζήσετε αγοράστε άνετα παπούτσια και ξεκινήστε. Συνιστώμενη ημέρα της εβδομάδας είναι η Πέμπτη, αφού εκείνη την ημέρα -αν και συχνά με πολύ διαφορετικά μεταξύ τους ωράρια- είναι ανοικτές όλες οι γκαλερί του κέντρου της πόλης. Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στις σημαντικότερες εκθέσεις στους ιδιωτικούς  χώρους τέχνης, και, υπόσχομαι σύντομα, να γράψω κάτι ανάλογο για τα μουσεία της πόλης. 

Κατά την λαϊκή θυμοσοφία, “αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει”,  ξεκινώ από την Myrό Gallery που διευθύνω. Φιλοξενούμε 3 παράλληλες ατομικές εκθέσεις σε ισάριθμους διακριτούς χώρους στο μεγάλο υπόγειο μας της Νικηφόρου Φωκά 8, και την εγκατάσταση του νεαρού γλύπτη Γιάννη Μανικάτη στην ισόγεια βιτρίνα του χώρου. Στην κεντρική αίθουσα δεσπόζουν τα σκοτεινά λίμνια τοπία του ζωγράφου Απόστολου Κοτούλα, στο Project Room βρίσκεται η νέα δουλειά της ζωγράφου Σοφίας Περδίκη, και στον χώρο του Πωλητηρίου θα δείτε τις όμορφες ακουαρέλλες της Μοσχούλας Κατσίπη. Οι εκθέσεις εγκαινιάστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου και καταλήγουν στις 19 Οκτωβρίου. Η  Myrό Gallery βρίσκεται Νικηφόρου Φωκά 8 και  περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο www.myro.gr.

Η αίθουσα τέχνης
Metamorfosis θα κάνει την 7η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αποστολίας Γεώργου, με τίτλο «κεκλεισμένων των παιχνιδιών». Η ενδιαφέρουσα παραστατική ζωγράφος παρουσιάζει μία πολύ ιδιαίτερη έκθεση με αέρα νοσταλγίας.  Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου και θα καταλήξει στις 19 Οκτωβρίου. Η Metamorfosis βρίσκεται Χρυσοστόμου Σμύρνης 11, και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε τηλεφωνικά στο 2310264365.

Οι  Kalfayan Galleries επιφύλαξαν δύο εκπλήξεις στους Θεσσαλονικείς: η μία είναι το ξανα-άνοιγμα του χώρου που είχε κλείσει για λίγο καιρό, και μάλιστα σε νέα διεύθυνση, στην κυριολεξία στην καρδιά της πόλης. Η άλλη έκπλξη, είναι η παρουσίαση του Aristotelous Project, το οποίο έχει στηθεί από τους   Jean Bernier και Marina Eliades, Sadie Coles, Peter Kilchmann, Gregor Podnar και Esther Schipper οι οποίοι προσκλήθηκαν από την οικογένεια Καλφαγιάν να μεταμορφώσουν από κοινού έξι δωμάτια ενός κτιρίου γραφείων με θέα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, σε ένα εργαστήριο διερεύνησης σύγχρονων τάσεων στην Τέχνη. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ. Η νέα διεύθυνση της Kalfayan Galleries / Aristotelous Project βρίσκεται Αριστοτέλους 26, η έκθεση θα διαρκεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου και οι ώρες / μέρες λειτουργίας είναι Τρίτη - Παρασκευή 6.00 – 9.00 μ.μ. / Σάββατο 12.00 – 3.00 μ.μ.

Η Λόλα Νικολάου παρουσιάζει στην γκαλερί της -στο πλαίσιο μίας έκθεσης με τίτλο “Χθες – Σήμερα – Αύριο”- ένα Hall of fame της ελληνικής σύγχρονης τέχνης, με μια μικρή γερμανική εκτροπή. Οι επισημάνσεις που έχει να κάνει ο γράφων είναι δύο και αφορούν το “Σήμερα” και το “Αύριο”, ήτοι, τον κορυφαίο Γερμανό καλλιτέχνη Wolfgang Stiller, και, τον νεότατο πολλά υποσχόμενο Φώτιο Μπάλα. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι Αλέξης Ακριθάκης, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Γαΐτης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Γιάννης Μόραλης, Φώτιος Μπάλας, Pavlos, Γιάννης Σπυρόπουλος, Θεόδωρος Στάμος, Wolfgang Stiller, Γιάννης Τσαρούχης, Κώστας Τσόκλης.  Και αυτή η έκθεση καταλήγει στις 19 Οκτωβρίου. Ώρες / Μέρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00 και η γκαλερί βρίσκεται Τσιμισκή 52, ενώ, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε τηλεφωνικά στο  2310 240416.

Η γκαλερί "Ζήνα Αθανασιάδου" εγκαινίασε χθες την ατομική έκθεση του Δημήτρη Φράγκου, την οποία ο γράφων, δεν έχει δει. Ο Δημήτρης Φράγκος σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Παρίσι. Είναι καθηγητής των Εικαστικών Τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και γνωστή προσωπικότητα της πόλης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις  26 Οκτωβρίου, ο χώρος τέχνης της Ζήνας Αθανασιάδου  βρίσκεται Π.Π.Γερμανού 5, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην σελίδα www. zinaathanassiadou.com. Ώρες / Μέρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ, Σαβ:10.30-2 Τρ, Πεμ, Παρ:10.30-2 & 5.30-9.

Μία γραφιστική έκθεση με τίτλο “Animal Behaviour” με τυπώματα και εικονογραφήσεις παρουσιάζει ο Rob Snow παρουσιάζει ο νέος χώρος “ρώ” .  Ο Rob Snow είναι ένας δημιουργικός γραφίστας που εργάζεται στους τομείς της γραφιστικής, της εικονογράφησης, του σχεδιασμού ιστοσελίδων αλλά και τη διδασκαλία στην Ελλάδα, όπου και ζει.  Ο χώρος βρίσκεται  Ρωμανού 5, και δεν έχει δηλωθεί ημερομηνία κατάληξης της από την αίθουσα, ενώ, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε τηλεφωνικά στο 2310226552. Ώρες / Μέρες Λειτουργίας Δευτέρα-Τετάρτη :10.30-15.00 Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή : 10.30-14.30 & 18.00-20.30.

Η Tettix Art Gallery ξεκίνησε την σεζόν με μία ατομική έκθεση της Νόρας Παυλίδη, η οποία διαρκεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Καμία ανακοίνωση της γκαλερί δεν έχει γίνει που να αφορά την έκθεση, οπότε δεν μπορώ να σας μεταφέρω καν αυτό. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη γκαλερί κατά ακιρούς έχω δει αξιόλογες εκθέσεις. Ώρες / μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή, 17.30-20.00,Σάββατο 11.00-14.00 και ο χώρος βρίσκεται Διαλέττη 3, μία πάροδο της Τσιμισκή στο ύψος της ΧΑΝΘ, πίσω ακριβώς από την Αρμενική Εκκλησία.

Με πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ξεκίνησε την εκθεσιακή περίοδο η αίθουσα “Tsatsis Projects / Artforum". Πρόκειται για την ατομική του εικονογράφου και ζωγράφου Χρήστου Τσιντσάρη.  Τα έργα του ζωγράφου είναι όλα εξαιρετικά ενώ στην έκθεση θα βρείτε και μερικά ψηφιακά έργα. Ο Χρήστος Τσιντσάρης είναι ένας καλλιτέχνης με ιδιόμορφη προσωπική γραφή, διαβάστε και ΕΔΩ σχετικά. Ο χώρος βρίσκεται Γούναρη και Τσιμισκή (στον ημιόροφο, και η είσσοδος του είναι επί της Τσιμισκή). Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε http://artforum.gr/.

Η TinT gallery ξεκίνησε την σεζόν με Γιώργη Γερόλυμπο στην κύρια αίθουσα της. Ο Γιώργης Γερόλυμπος γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973. Σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εικόνα και Eπικοινωνία στο Goldsmiths College, University of London (1998) και διδακτορικό στην Tέχνη και το Design στο University of Derby (2007). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά βιβλία Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Δίδαξε Φωτογραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο από το 2008 έως το 2011. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργης Γερόλυμπος συμμετέχει στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην κεντρική έκθεση με τίτλο «Παντού αλλά τώρα», σε επιμέλεια της Adelina von Fürstenberg. Παράλληλα, στο Project Room της γκαλερί φιλοξενείται εγκατάσταση  με τίτλο “It seems like a flower” της Μαρίας Τσαγκάρη. 


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα