Tuesday 1 October 2013

EDITO | Οκτώβριος 2013 :: Η δημοπρασία και τα μυστικά της

 Ο Σταύρος Μυρωνίδης εν δράσει, μαζί με την βοηθό του Ελένη Τζότζη (Φωτό: Ευθυμία Γαλάνη).

ΜΕ αφορμή την τακτική διμηνιαία δημοπρασία του Myrό Antiques House που θα γίνεται σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες μας μερικές σκέψεις, για την βασική επιχειρηματική μας δραστηριότητα, που τυχαίνει να είναι παρεξηγημένη από πολλούς στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, συχνά έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, ότι η δημοπρασία είναι μια διαδικασία πώλησης που σας επιτρέπει να βγείτε πάντα κερδισμένοι. Ιδίως από την πλευρά του αγοραστή. Λογικά σκεπτόμενοι, πολλοί το αμφισβητούν αυτό.

Ακούμε, πως, αντικείμενα που εμφανίζονται σε μια δημοπρασία στην αξία π.χ. των €10 αξίζουν €10 ή λιγότερο. Αν αυτό ίσχυε, η δημοπρασία θα είχε πολύ λιγότερη αξία. Σε κάθε δημοπρασία που σέβεται τον εαυτό της διεθνώς, οι παρευρισκόμενοι βρίσκουν και αποκτούν αντικείμενα στην πραγματική τιμή που τους δίνει η αγορά. Άλλωστε, είναι και το νόημα της χαμηλής τιμής εκκίνησης: ο δημοπράτης παίρνει το ρίσκο να ξεκινήσει από την χαμηλότερη δυνατή τιμή το κάθε αντικείμενο, προκειμένου να αφήσει τον ανταγωνισμό των ενδιαφερόμενων να το αποτιμήσει τελικά στην υψηλότερη τιμή που θα δεχόταν κάποιος εξ αυτών να το αποκτήσει. Η τιμή ανεβαίνει όσο αυξάνεται ή παραμένει ζωντανό το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον των αγοραστών, συνεπεία ακριβώς του ανταγωνισμού τους. Λαμβάνοντας υπόψιν μας αυτόν τον μηχανισμό της δημοπρασίας αντιλαμβανόμαστε εύκολα ποιος είναι ο κερδισμένος της δημοπρασίας. Είναι ο ενημερωμένος, “ψαγμένος”  ή με διάθεση να ερευνήσει πελάτης. 

Αντίθετα με τις αγορές σε καταστήματα, όπου ο καταστηματάρχης ή ο πωλητής έχει κάνει όλη την έρευνα και την παρουσιάζει με τρόπο που ποικίλει από εύληπτο  ως παραπλανητικό, η σωστή δημοπρασία είναι μια εν πολλοίς τιμιότερη, πιο ευθεία διαδικασία. Ιδίως στις περιπτώσεις estate sale δημοπρασίας, με αποκλεισμό της δυνατότητας εξ αποστάσεως χτυπημάτων, όπου όλοι οι αγοραστές βρίσκονται επί τόπου και κατά πρόσωπο, και όπου σε όλους τους αγοραστές δίνεται η δυνατότητα να εξετάσουν, φωτογραφίσουν και δουν τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν πριν την  διενέργεια της, καθένας μπορεί να βρει θησαυρούς -είτε με την έννοια αντικειμένων που προσωπικά θεωρεί ως τέτοιους, είτε με την έννοια πως ξέρει ότι είναι αξιόλογα, ακόμα κι αν άλλοι τα απαξιώνουν ή αγνοούν την αξία τους. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις  estate sale δημοπρασιών όπου τα αντικείμενα προέρχονται από σπίτια και που τα φέρνουν οι ιδιοκτήτες τους στον οίκο δημοπρασιών και η αποτίμηση και ο καθορισμός της τιμής εκκίνησής τους γίνεται σε συμφωνία με τον κάτοχο του αντικειμένου και όχι αυθαίρετα από τον δημοπράτη, συχνά μπορείτε να αποκτήσετε πραγματικούς θησαυρούς. Δείτε γιατί.

Η διαδικασία προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ενός προς πώληση μέσω της δημοπρασίας αντικειμένου θα γνωρίζει και θα κοινοποιήσει στον δημοπράτη την ιστορία του, ή μέρος της, θα εξηγήσει πως αυτό βρέθηκε στα χέρια του, και θα πρέπει αρχικά να αξιολογεί αν είναι σημαντικό, σπουδαίο, ακριβό. Οι αριθμοί των αντικειμένων που έρχονται σε διμηνιαία βάση π.χ. σε εμάς στο Antiques House είναι τέτοιοι ώστε καθίσταται εντελώς αδύνατον να αναζητούμε την ακριβή αξία και ιστορία αντικειμένων που οι ιδιοκτήτες τους που μας τα παραδίδουν προς δημοπράτηση αγνοούν εντελώς. Έτσι επικεντρωνόμαστε σε αντικείμενα που μας υποδεικνύονται ως αξίας, ή τυχαίνει, με βάση τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας να γνωρίζουμε επακριβώς την αξία τους. Έτσι, πότε - πότε, ανάμεσα στα αντικείμενα που ο κάτοχος θεωρεί χαμηλής αξίας, ή που δεν μας υποδείχτηκαν ως κάτι ιδιαίτερο και δεν ανήκαν στην σφαίρα της τεχνογνωσίας μας, ο προσεκτικός αγοραστής θα συναντήσει πράγματα πολύ μεγαλύτερης αξίας από το μικρό ποσό που θα καταβάλλει, ιδίως στην περίπτωση, που, άλλοι, λιγότερο ενημερωμένοι παρευρισκόμενοι την μέρα της δημοπρασίας δεν θα το αξιολογήσουν σωστά εξίσου.  Συνεπώς, όσο περισσότερο ψάχνετε, τόσο πιο κερδισμένος θα βγείτε από μια δημοπρασία. Ελάτε στην δημοπρασία πριν την ημέρα της δημοπράτησης και δείτε όλα τα αντικείμενα. Μπορεί να είστε εσείς που θα πάρετε μαζί σας την βραδυά της δημοπρασίας έναν θησαυρό, χωρίς να έχετε πληρώσει μια περιουσία.

Σχετικά με το  Myrό Antiques House
Ο Οίκος Δημοπρασιών Antique’s House προσπαθεί μέσα από τις Δημοπρασίες και τα events που οργανώνει, να εδραιώσει και στην Βόρεια Ελλάδα τον θεσμό της Δημοπρασίας, όπως αυτή εννοείται και πραγματοποιείται σε χώρες του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτό μπορεί στις δημοπρασίες μας να εμφανιστούν κομμάτια σε απίστευτα χαμηλές τιμές (η πραγματική τους αξία μπορεί να είναι μέχρι και 10 φορές πάνω), προσιτές για τον καθένα. Ευελπιστούμε με τον τρόπο αυτό να χτίσουμε ένα φανατικό κοινό που θα έχει την ευκαιρία να ζει αυτήν την μοναδική και διασκεδαστική εμπειρία.

Σχετικά με τις δημοπρασίες & την συμμετοχή
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα τους, να έρθουν στον χώρο της δημοπρασίας τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα για να εγγραφούν, ενώ, ό,τι αγοράσουν μπορούν να το πληρώσουν και να το πάρουν ακόμη και επιτόπου, ή, εναλλακτικά να το παραλάβουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντικείμενα της δημοπρασίας βρίσκονται στον χώρο της δημοπρασίας ένα μήνα νωρίτερα, ώστε παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να τα εξετάσουν από κοντά.  Εξάλλου, αν έχετε αντικείμενα που σκέπτεστε να τα διαθέσετε σε κάποια από τις δημοπρασίες μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Σταύρο Μυρωνίδη (myro.antiques.house@gmail.com ή καλώντας στο 6971890212)

Δωρεάν μεταφορά & παρακολούθηση...
...για να γνωρίσετε από κοντά τον κόσμο της δημοπρασίας: Την ημέρα της δημοπρασίας, πούλμαν με τα διακριτικά μας -μια πινακίδα που έχει το λογότυπο “Myrό”- ξεκινάει από τον Λευκό Πύργο (στην πραγματικότητα κάπου μεταξύ Λ. Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου), σας μεταφέρει στις εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House, παρακολουθείτε την δημοπρασία, συμμετέχετε στην δεξίωση που θα ακολουθήσει τη συνοδεία της εκλεκτής μουσικής των Carpe Diem (στο πιάνο η Χριστίνα Αρουντίδου και στα βιολιά η Αθηνά Σολιοπούλου και ο Γιώργος Τσακούμης), και στην συνέχεια να  μεταφερθείτε πάλι πίσω στον Λευκό Πύργο. Επισημαίνεται ότι το πούλμαν δεν κάνει στάσεις, ούτε στην διαδρομή προς τον χώρο της δημοπρασίας ούτε στην διαδρομή της επιστροφής, αλλά σας μεταφέρει γρήγορα και άνετα στο κέντρο της πόλης. Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα