Monday 16 September 2013

4ο Κ.Ο.Θ. Underground στην Θεσσαλονίκη

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=652657&v=0&q=80&w=300&h=225

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. «Ιθάκη» και το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. διοργανώνουν το φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο "4ο Κ.Ο.Θ. Underground", από Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2012, στο BLOCK 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία) και ώρες (Παρασκευή & Σάββατο από 17:00, Κυριακή από 11:00) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», που ήταν η πρώτη θεραπευτική κοινότητα για χρήστες ουσιών που λειτούργησε στην Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, το Κέντρο συνεχίζει το επιτυχημένο του πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ αποτελούν μία έμπρακτη απόδειξη του σημαντικού έργου που επιτελείται.

Μουσική
Σύνολα κλασικής μουσικής
Σύγχρονες συνθέσεις
Ανθολογία τραγουδιών δημιουργών της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης
Τραγούδια από τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο
Πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές με στοιχεία post rock, pop, alternative, jazz, rock και ηλεκτρονικής μουσικής
Rock και blues ήχοι, funk και swing ρυθμοί
Πολυφωνικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο – παραδοσιακό τραγούδι
Ρώσικη - τσιγγάνικη ρομάντζα
Διασκευές ιρλανδέζικων μελωδιών
Ρεμπέτικο και έντεχνο ελληνικό τραγούδι
Αρχαία ελληνική μουσική από τους Πέρσες του Αισχύλου

Χορός
Δύο πειραματικές παραστάσεις flamenco
Σύγχρονος χορός

Θέατρο
Αυτοσχεδιαστική θεατρική παράσταση με αλληλεπίδραση θεατών ηθοποιών.

Εικαστικά
Ομαδική έκθεση Ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας (επιμέλεια Σταύρος Παναγιωτάκης)
Video Art

Εκδόσεις
Έκθεση εκδόσεων της παραγωγικής μονάδας γραφικών τεχνών του ΚΕΘΕΑ «ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ».

Δράσεις για παιδιά

Εργαστήρι Stencil για μικρούς και μεγάλους από το ΚΕΘΕΑ Ανάδυση
Εργαστήρι κεραμικής για παιδιά από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Δρώμενα για παιδιάμε τα “Παιδιά εν δράσει” (τσίρκο του δρόμου, μουσικές εκπλήξεις, mobile school κ.α.).
Εργαστήρι κρουστών για παιδιά με την εκπαιδεύτρια –μουσικό του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Η αντιμετώπιση του ζητήματος της εξάρτησης την περίοδο της κρίσης».
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 19.30, στην Αίθουσα Δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κ.Ο.Θ., Λεωφ. Νίκης 73
Συμμετέχουν:
Μονάδα Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Προσωπικό θεραπείας, μέλη του προγράμματος και γονείς.
Η εκδήλωση εντάσσεται στον εορτασμό των τριάντα χρόνων του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και θα πλαισιωθεί από μουσικούς της πόλης.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ.)
Ιδρύθηκε το 1973 και είναι το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, μουσικών και διοικητικών, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Αριθμεί 110 μέλη. Πέρα από τη διεκδίκηση και τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του, σκοπός του συλλόγου είναι και η προαγωγή του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις. Το 2005 με πρωτοβουλία και οργανωτική ευθύνη του Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ. κυκλοφόρησε εκπαιδευτικό DVD που περιλαμβάνει τον Οδηγό της ορχήστρας για τους νέους του B. Britten και το βιβλίο της ζούγκλας του M. Roza. Η παραγωγή ήταν της «Περίστυλον», του πολιτιστικού φορέα των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.. Το 2010 πραγματοποίησε μια σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα «Μουσική και πολιτική». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων και με βάση το εκπαιδευτικό DVD, ο σύλλογος έχει εκπονήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Γυμνασίου, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσικής.

ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη»
Το 1983 στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα επαγγελματιών ξεκίνησε την πρώτη στην Ελλάδα οργανωμένη προσπάθεια θεραπευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ιδρύοντας τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη». Σε μια εποχή κατά την οποία οι χρήστες ναρκωτικών κατέληγαν στη φυλακή ή το ψυχιατρείο, η «Ιθάκη» απέδειξε ότι η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί οριστικά και το άτομο να επιστρέψει δημιουργικά και ισότιμα στην κοινωνία. Η επιτυχία του πιλοτικού προγράμματός της οδήγησε το 1987 στην ίδρυση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα με 20 θεραπευτικά προγράμματα σε όλη τη χώρα.
 
Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι ένα «στεγνό» (χωρίς τη χρήση υποκατάστατων) πρόγραμμα διαμονής που απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και με την εθελούσια συμμετοχή των εξαρτημένων. Με μονάδες στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τα Γιαννιτσά, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, θεραπείας απεξάρτησης, εκπαίδευσης - κατάρτισης, κοινωνικής επανένταξης, καθώς και οικογενειακής υποστήριξης και θεραπείας σε περίπου χίλια άτομα ετησίως, χρήστες ουσιών και μέλη των οικογενειών τους.
Οι θεραπευτικές διαδικασίες, ομαδικές και ατομικές, καλούν τους χρήστες σε μια κοινή αναζήτηση των αιτιών που βρίσκονται στη ρίζα της χρήσης ναρκωτικών μέσα από την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, την επικοινωνία και την αλληλοϋποστήριξη, οδηγώντας τους στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και στην επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Έρευνες αποτίμησης έχουν καταδείξει επανειλημμένως την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» στην επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης, την εγκατάλειψη της συνδεόμενης με τη χρήση παραβατικότητας και την επαγγελματική αποκατάσταση.
 
Για την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των μελών του. Διαθέτει Εναλλακτικό Μεταβατικό Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οργανώνει διαδικασίες συνεχούς εκπαίδευσης μέσα από δραστηριότητες, όπως ομάδες θεάτρου, μουσικής, λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών. Επαγγελματική κατάρτιση επίσης παρέχουν και οι 4 παραγωγικές μονάδες του προγράμματος - αγρόκτημα, κεραμική, ξυλουργείο και τυπογραφείο.
 
Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι το πρώτο πρόγραμμα που βοήθησε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν χάσει το δρόμο τους, να ξαναβρούν το νόημα στη ζωή και να αναζητήσουν τη χαμένη τους Ιθάκη.

Ε.Τ.Ο.Σ.
 Το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό τη διαχείριση των κάθε είδους πιστώσεων, πόρων, εσόδων και περιουσίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης καθώς και τη διάθεση αυτών για τη διοργάνωση συναυλιών, τη συνεργασία και σύμπραξη με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, 4ετούς θητείας και όλα τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου έχουν αποποιηθεί την αποζημίωση που ορίζει ο νόμος για την συμμετοχή τους σε αυτό.

Το προσωπικό του Ε.Τ.Ο.Σ. υπηρετεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανάγκες λειτουργίας μιας μεγάλης ορχήστρας και υποστηρίζει διοικητικά τους μουσικούς και τις δραστηριότητες της ΚΟΘ.

Το Φεστιβάλ «ΚΟΘ underground» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα