Sunday 22 September 2013

Εγκαίνια στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 λίγο μετά τις οκτώ

Την φωτογραφία τράβηξα την προηγούμενη νύχτα από τα πρώτα εγκαίνια του χώρου 
ως "Myrό Gallery" στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, κλείνοντας και φεύγοντας. Θυμήθηκα την στιγμή γράφοντας αυτό το κείμενο, και μιας και την έχω "παγωμένη" στην φωτογραφία, την θεώρησα κατάλληλη προς δημοσίευση. 
Τα έργα των καλλιτεχνών που παρουσιάζουμε στην έκθεση 
-αλλά και σε αυτό το κείμενο- ελπίζω ότι 
θα έχετε την ευκαιρία να 
τα δείτε από κοντά.

ΤΗΝ την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 20.00 εγκαινιάζουμε για τρίτη χρονιά την εικαστική σεζόν στην Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου), με 4 παράλληλα εικαστικά γεγονότα. Πρόκειται για δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, μία έκθεση σχεδίου και μία εγκατάσταση ενός νεαρού γλύπτη στον οποίο πιστεύουμε πολύ.

Στην κεντρική αίθουσα δεσπόζει η εξαιρετική ατομική έκθεση του ζωγράφου Απόστολου Κοτούλα, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα ακολουθώντας την διεθνή καριέρα του στην Κεντρική Ευρώπη. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί έναν αποχωρισμό, αν και η θεματική δεν είναι “δεμένη” ακριβώς με αυτή την έννοια. Τιτλοφορείται “Nebula -Ένα βήμα πίσω”Διαβάζω στο κείμενο -που έγραψε ειδικά για τον κατάλογο που θα μοιράσουμε στα εγκαίνια- του κριτικού και συγγραφέα Κώστα Παπαθανασίου: "Τοπία απόμακρα, τοπία υγρά κι αινιγματικά να ανασχηματίζονται πέρα από τις προθέσεις, πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Στάσιμα και ταυτόχρονα δυναμικά σε μια παράδοξη ενότητα ή ισορροπία μεταξύ αυτού που εξαφανίζεται κι αυτού που διατηρείται. Μια φύση που το ωραίο αυξάνεται μαζί με την αλληγορική πρόθεση που τη δείχνει χωρίς να την αποκρυπτογραφεί, με σημασίες υπονοούμενες, οι οποίες δεν αντικειμενοποιούνται. Μια ισορροπία φευγαλέα όπου η στιγμιαία εντύπωση κάνει το ωραίο να ζει στη διακύμανση και όχι σε μονοσήμαντα καθορισμένες σχέσεις. Σ' αυτές τις εξερευνήσεις του καλλιτέχνη αντιλαμβανόμαστε πως ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το Είναι παραπέμπει στην φράση Malebranche, πως ο κόσμος μας είναι ένα "ανολοκλήρωτο έργο". Θα ήθελα να σημειώσω ότι την έκθεση επιμελήθηκε ο γνωστός ιστορικός της Τέχνης και συγγραφέας Γιάννης Μπόλης, στενός φίλος του ζωγράφου, στην δημοσιότητά της και στις επικοινωνίες γενικότερα αρωγός μας στάθηκε ο εκδότης της πόλης μας Γιώργος Αλισάνογλου (Εκδ. Σαιξπηρικόν), ο οποίος και θα εκδώσει τη νέα ποιητική συλλογή του Απόστολου Κοτούλα, οπότε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έκθεση τελείται “τη συνεργασία πολλών λογίων”, παραφράζοντας την έκφραση που χρησιμοποιούσαν τα περιοδικά των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Στο Project Room εκθέτει η επίσης ζωγράφος Σοφία Περδίκη, τη νέα σειρά έργων της που ακολουθούν μία ποιητική -όπως μας είπε η ίδια- αλλά και μία εξπρεσσιονιστική, φανταστική και γενικά ενδιαφέρουσα γραφή. Τα έργα είναι ανθρωποκεντρικά, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. “Η διαδικασία της εικαστικής δημιουργίας κάτω από αυτό το πρίσμα εμπεριέχει στοιχεία αναμόχλευσης της μνήμης, ανάλυσης υποσυνείδητων ενορμήσεων και αυτοαναφορικότητας που τελικά οδηγούν στην παρουσίαση ενός συγκεκριμένου μορφολογικά συνόλου, όπου τα επιμέρους αυτά στοιχεία βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση. Η γυναικεία μορφή και το γυμνό σώμα δεσπόζουν μέσα σε συνθέσεις γεωμετρικές, σε μια στάση διαλόγου μεταξύ τους αλλά και σε συνομιλία με τα σύμβολα της φύσης, του οικιστικού τοπίου, των παιδικών φαντασιώσεων και του μύθου”, λέει μεταξύ άλλων η ζωγράφος στο κείμενο που μοιράσαμε στον Τύπο.

Στον χώρο “Πωλητήριο”, τον οποίο δημιουργήσαμε με πρόθεση να εκθέτουμε μικρά έργα συνεργατών μας, αλλά, τελικά ποτέ δεν τον αξιοποιήσαμε έτσι, εκθέτουμε τα ανθρωποκεντρικά, ζωγραφικά σχέδια της Μοσχούλας Κατσίπη. Οι ακουαρέλες της, με το τρεχούμενο χρώμα τους, στοιχειοθετούν φυσιογνωμίες και συναισθήματα συνθέτοντας μία ενδιαφέρουσα και συναισθηματικά φορτισμένη γραφή.

Για το τέλος άφησα τον κ. Γιάννη Μανικάτη και την εγκατάσταση του, σειρά δηλαδή αντίστροφη από αυτήν με την οποία θα δείτε το έργο του αν μας τιμήσετε με την παρουσία σας στα εγκαίνια μας. “Μια παρτίδα σκάκι” είναι ο τίτλος της γλυπτικής εγκατάστασης του νεαρού καλλιτέχνη και θα γιλοξενηθεί παράλληλα με τις εκθέσεις που σας παρουσίασα σήμερα, σε όλη την διάρκεια τους, στην ΒΙΤΡΙΝΑ της γκαλερί. Το τι ακριβώς θα δείτε σε αυτό το γυάλινο κουτί, και πως αυτό θα επιδρτάσει πάνω σας δεν θα σας το πω. Είναι κακό να χαλάς μια ωραία έκπληξη, και το έργο του κ. Μανικάτη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευχάριστες εκπλήξεις.

26 Σεπτεμβρίου 2013 λίγο μετά τις οκτώ, σας περιμένουμε. 

Αναλυτικές πληροφορίες, βιογραφικά, κ.α. βρίσκετε ΕΔΩ

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα