Monday 18 March 2013

Κινηματογράφος και η μέθοδος Montessori


ΣΕ αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να συνδυάσω δύο από τα αγαπημένα μου θέματα, την ιστορία του κινηματογράφου και το εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα της Maria Montessori.

της Vicky Raskin

Επέλεξα τον κινηματογράφο για δύο λόγους. Πρώτον, διότι οι ταινίες περιλαμβάνουν ένα πλήθος από μορφές τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της φωτογραφίας, της μουσικής, του χορού, της υποκριτικής, αλλά και την μόδα, και τη λογοτεχνία. Είναι σημαντικό να εισαγάγει τα παιδιά σε όλες αυτές τις μορφές τέχνης. Δεύτερον, διότι για συγκεκριμένο χρόνο, τα παιδιά εκτίθενται σε κινούμενες εικόνες παντού στη ζωή τους, από την τηλεόραση, ταινίες, I-phones, i-pod, το διαδίκτυο. Θα πρέπει να καταλάβουμε πώς είναι προορισμένα να μάθουν και να δουν τις εμπειρίες της ζωής με κριτικό πνεύμα και όχι μόνο αποδέχονται ό, τι βλέπουν ως αληθινό ή ως μια ακριβή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Στην παράδοση του εκπαιδευτικού συστήματος της Μοντεσσοριανής αγωγής, τα παιδιά διδάσκονται να αλληλεπιδρούν κριτικά με το περιβάλλον τους. Υπάρχουν πέντε μεγάλα προγράμματα μαθημάτων: 1) Πρακτική Ζωή (εκμάθηση καθημερινών δραστηριοτήτων), 2) Αισθητηριακές (αγγίζοντας και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους, 3) Γλώσσα, 4) Μαθηματικά, και 5) Πολιτισμός (το οποίο περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω). Ο κινηματογράφος παίζει φυσικά ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα μαθήματα πολιτισμού.

Ο ρόλος της τέχνης στην Μοντεσσοριανή τάξη
Στην τάξη Montessori, το έργο τέχνης και η ανάπτυξη καλλιτεχνικής ευαισθησίας ενθαρρύνουν το παιδί να δει πολλές πτυχές του στόχου ή του πραγματικού κόσμου γύρω του με τη φροντίδα και την ένταση του / τις αισθητηριακές εμπειρίες έχουν διδάξει σε αυτό. Η αισθητηριακή αντίληψη βοηθά το παιδί να αντιδράσει και να φέρει ένα πιο συνειδητό επίπεδο με μη λεκτικές σκέψεις και συναισθήματά του έχει για αυτά που το περιβάλλουν. Η συνολική εμπειρία της τέχνης δίνει στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει τις αλληλεπιδράσεις του με το περιβάλλον, μέσω της συνεργασίας με τις εγγενείς ιδιότητες των διαφόρων μέσων τέχνης που αυτό έχει γνωρίσει και έχει πειραματιστεί. Η τάξη Montessori παρέχει ένα έτοιμο περιβάλλον, το οποίο, από μόνο του, περιβάλλει το παιδί με παραδείγματα από το χρώμα, τη μορφή και την ομορφιά.

Η ελευθερία της επιλογής
Όταν το παιδί αισθάνεται την ανάγκη για μια δραστηριότητα τέχνης στην τάξη Montessori, αυτή / αυτός είναι ελεύθερος να επιλέξει τα υλικά και να επιλέξουν εάν θα εργάζονται μόνοι τους ή σε μια ομάδα. Η τέχνη δεν διδάσκεται με τον παραδοσιακό τρόπο, όπου κάθε μέλος κατηγορία πρέπει να συμμετέχουν αν θέλουν ή όχι σε μια στιγμή που ορίζεται για ένα "μάθημα τέχνης." Μάλλον τα υλικά που διατίθενται για το παιδί και το παιδί επιλέγει πότε να ερευνήσει τους συγκεκριμένους ιδιότητες. Ο δάσκαλος ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση των κατευθυντήριων γραμμών που ορίζονται για τη χρήση των υλικών. Το παιδί χρησιμοποιεί / του φυσική περιέργεια της για τη διερεύνηση νέων υλικών. Το παιδί επαναλαμβάνει τα καθήκοντα και τις κινήσεις για τη δημιουργία αισθητηριακές πληροφορίες. Αυτό είναι φυσικό και ευχάριστο για το παιδί.

Διδασκαλία κινηματογράφου μέσω της Παιδαγωγικής Montessori
Έχουμε δημιουργήσει τα πραγματικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά στο χώρο του κινηματογράφου. Αυτά περιλαμβάνουν το 35 χιλιοστά. και 16mm. ταινίες, ρόλους, επεξεργασία μηχανές, clapboards και άλλες φωτογραφικές συσκευές, όπως οι φωτογραφικές μηχανές ταινιών. Μπορούν να δουν και να αλληλεπιδρούν με τα πραγματικά υλικά σε όλη την ιστορία του κινηματογράφου. Για παράδειγμα, θα δείτε και να αγγίξετε tintypes, daguerreotypes, φωτογραφίες γυαλί, χαρτί σύγχρονες εκτυπώσεις και τις σύγχρονες συσκευές αποθήκευσης ψηφιοποιημένο sd. Θα δείτε, επίσης, παραδείγματα πρωτόγονης και κλασικές ταινίες που αφορούν παιδιά, όπως Μελιές, Τσάπλιν, Keaton, Κωμωδίες συμμορία μας, ο Felix η γάτα και η Betty Boop, "Το κόκκινο μπαλόνι" και "Hugo". Προσπαθούμε να επιλέξετε τις ταινίες που προσέφυγαν στα παιδιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 110 χρόνων. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εισάγονται στην ιστορία και το χρόνο. Τα παιδιά είναι σε θέση αυτός ο τρόπος για να πάρετε μια αίσθηση για την εξέλιξη του κινηματογράφου και του κόσμου. Βλέπουν το μακρινό παρελθόν κινείται προς το παρόν. Βλέπουν τα παλιά ρούχα, τα αυτοκίνητα, τα κτίρια και τους ανθρώπους του παρελθόντος. Μαθαίνουν για την ιστορία, τη γεωγραφία, την αρχαιολογία και την ανθρωπολογία με αυτόν τον τρόπο. Θα πάρετε μια καλή αίσθηση της διαφοράς μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τρισδιάστατα αντικείμενα. Τους βοηθά να κατανοήσουν ότι οι κινούμενες εικόνες δεν είναι ένα προϊόν της φύσης, αλλά ένα ανθρώπινο προϊόν εξελίσσεται με τους ανθρώπους και τις τεχνικές τους ικανότητες.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα