Wednesday, 13 March 2013

Μια ολοκληρωμένη δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης στο Antiques HouseΣΤΗΝ περασμένη δημοπρασία του Antiques House κάναμε κάτι πρωτότυπο: εγκαινιάσαμε μία δημοπρασία μέσα στην δημοπρασία. Μια ενότητα σύγχρονης τέχνης, στο μέσον  σχεδόν  της  δημοπρασίας, αναζήτησε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και το κέρδισε, καθώς περισσότερα από τα μισά έργα τέχνης αγοράστηκαν από φιλότεχνους.Στόχος μας με αυτή την πρωτοβουλία δεν είναι μονάχα να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό κανάλι διάθεσης έργων και αύξησης των εσόδων των καλλιτεχνών, αλλά περεταίρω να διευρύνουμε την αγορά Τέχνης, και να δώσουμε την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να “διαστασιολογεί” εκείνο το εύρος της αξίας του κάθε έργου. Τα έργα ξεκινούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές εκκίνησης, και με αυτόν τον τρόπο δεν δεσμεύουν τους παρευρισκόμενους σε υψηλές τιμές. Για την ακρίβεια η αίθουσα διαμορφώνει απολύτως τις τιμές που επιθυμεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις η τιμή εκκίνησης βρίσκεται στο 1/3 της αξίας, ή χαμηλότερα, σε σχέση με την τιμή που θα κόστιζε το ίδιο έργο σε μια γκαλερί. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα στην πραγματικότητα προέρχονται από εκθέσεις σε μια γκαλερί: είναι έργα καλλιτεχνών που έχουν εκθέσει στην Myrό Gallery. Πολλά από αυτά τα έργα έχουν παραχωρηθεί στην συλλογή του Σταύρου Μυρωνίδη ως δώρα των καλλιτεχνών για τις εκθέσεις τους,  και για να μπορέσουν να γίνουν γνωστοί σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό, γι’ αυτό και ο Οίκος έχει την δυνατότητα να τα διαθέτει σε τόσο χαμηλές τιμές. Άλλα έχουν φτάσει στα χέρια μας όπως και τα υπόλοιπα αντικείμενα της δημοπρασίας: μας τα έχουν φέρει οι ιδιοκτήτες τους προς δημοπράτηση. Πολλά από αυτά έχουν αποκτηθεί από άλλες ελληνικές γκαλερί κι άλλα, από το εξωτερικό, ακόμη κι αν είναι έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η δημοπράτηση έργων τέχνης ζώντων καλλιτεχνών είναι εν πολλοίς παρεξηγημένη ως διαδικασία. Η δημοπρασία είναι ένα εναλλακτικό κανάλι διάθεσης, μη ανταγωνιστικό προς την έκθεση σε μια γκαλερί ή σε κάθε άλλη ευκαιρία που έχει ο καλλιτέχνης να έρθει σε επαφή με το κοινό του, που κάθε άλλο παρά υποβιβάζει την αξία των έργων του. Δεδομένου ότι οι όροι για πώληση σε δημοπρασία είναι τα έργα να μπαίνουν στο ένα τρίτο της κανονικής τιμής τους -ως τιμή εκκίνησης- με σαφή και ευθύ στόχο όχι την φτηνή διάθεση τους, αλλά, την  αξιολόγηση τους με βάση τις αρχές της ζήτησης και της προσφοράς, στον δεδομένο χρόνο και τον συγκεκριμένο τόπο, καθίσταται σαφές ότι οι τιμές που αναγράφονται ως τιμές εκκίνησης δεν είναι διατίμηση του έργου, αλλά τρόπος προαγωγής της πώλησης τους.
 To Antiques House και η Myrό Gallery θα συνεχίσουν στο εξής σε κάθε δημοπρασία του Οίκου να προσφέρουν την δυνατότητα στους φιλότεχνους να προσδιορίσουν οι ίδιοι επιτόπου την αξία κάθε έργου, διεκδικώντας το στην διάρκεια της δημοπρασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με αυτό τον τρόπο υπηρετούμε με την τεχνογνωσία μας τόσο τους καλλιτέχνες -διευρύνοντας την αγορά σύγχρονης τέχνης και εκτείνοντας την εκτός “των τειχών” των γκαλερί, όσο και τους φιλότεχνους, οι οποίοι ανακτούν ορισμένως τον έλεγχο του κόστους της αγοράς την οποία ουσιαστικά συναποτελούν. Σε αυτή την ενότητα του  περιοδικού μας, σας παρουσιάζουμε μερικά μόνο από τα έργα σύγχρονης τέχνης που μπορείτε να διεκδικήσετε στην προσεχή δημοπρασία μας. 

Στο slideshow που ακολουθεί βλέπετε περίπου τα μισά από τα εργα σύγχρονης τέχνης που θα διατεθούν στην εν λόγω δημοπρασία. Για να τα δείτε όλα και με κάθε λεπτομέρεια, επισκεφτείτε τις σελίδες της δημοπρασίας στο www.antiqueshouse.gr.Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός Ψηφιδωτό