Η Art-Athina - Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, επιστρέφει με τη 18η διοργάνωσή της από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo). H Art-Athina, που θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, έλειψε από την αγορά για μια χρονιά, αυτή της μεγάλης αβεβαβιότητας -πέρυσι- και επιστρέφει στο προσκήνιο φέτος. Αυτόν τον καιρό, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η εταιρεία EuroΜare, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, προετοιμάζουν για τον προσεχή Μάιο ένα πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της προβολής της τέχνης, κυρίως της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας, καθώς και την ενδυνάμωση των συνεργασιών και συνεργειών στον εικαστικό χώρο. Στο ελληνικό Art Fair θα δώσουν το παρόν πολλές αίθουσες τέχνης από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με έργα από όλο τον κόσμο αλλά και πολιτιστικοί φορείς, επιμελητές, μουσεία, θεωρητικοί τέχνης, τεχνοκριτικοί, δημοσιογράφοι.
Επισημαίνεται πως η ένταξη της έκθεσης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα έτη 2013, 2014, δίνει μια ανάσα ζωής στην έκθεση σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, και ειδικότερα για τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται τα Symposia και καλεί για ομιλίες διεθνείς προσωπικότητες από τον εικαστικό χώρο όπως o Juan Gaitan ( επιμελητής της Μπιενάλε Βερολίνου 2014), η Florence Derieux ( διευθύντρια της Frac –Champagne-Ardennes, επιμελήτρια της Parcours στο Art Basel 2013) και ο Ricardo Nicolau (υποδιευθυντής του Serralves Museum) ανάμεσα σε άλλους δέκα διεθνείς ομιλητές. Επίσης θα επιμεληθεί το Open Form στο οποίο θα συμμετέχουν μια σειρά γνωστών διεθνών γκαλερί με την παρουσίαση ενός καλλιτέχνη σε κοινή έκθεση. Η Άρτεμις Ποταμιάνου θα επιμεληθεί την έκθεση Art-Athina Contemporaries και το Platforms Project @ Art-Athina. Το Art-Athina Contemporaries αποτελεί μια δράση - έκθεση που ως στόχο έχει να αναδείξει την εικαστική δραστηριότητα όπως αυτή παράγεται και παρουσιάζεται σήμερα. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση θα επιλέγονται από τις γκαλερί του βασικού προγράμματος της Art-Athina. Ο στόχος του Platforms Project @ Art Athina είναι να χαρτογραφήσει τις διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες, πλατφόρμες και ανεξάρτητους χώρους τέχνης καλλιτεχνών με όχι εμπορικό χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με αντισυμβατικούς τρόπους, επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στην τέχνη, συμβιώσεις και συνεργασίες.
Τέλος, η διοργάνωση θα αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορική γκαλερί Δεσμός. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, ετοιμάζεται ένα αφιέρωμα στο Δεσμό, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη. Η γκαλερί Δεσμός ήταν από τις πρώτες αίθουσες που παρουσίασαν στην Ελλάδα εννοιολογικά έργα, εγκαταστάσεις και performances. Στα 22 χρόνια λειτουργίας της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας σύγχρονης ελληνικής τέχνης.