Wednesday 28 November 2012

ΕΣΤΙΑ, το νέο στέκι της πόλης


ΤΟ κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως και αυτό κάθε ελληνικής μητρόπολης, αλλάζει συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια. Και δεν είναι τα μαγαζιά που κλείνουν το θέμα αλλά αυτά που ανοίγουν, υλοποιώντας με τον γενναιότερο τρόπο καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και επιφέροντας τομές στην αισθητική της πόλης. Ένα από τα παραδείγματα που συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης με τον καλύτερο τρόπο είναι η “Εστία”, χώρος ανοικτός που προκαλεί θετικά συναισθήματα και σε απομακρύνει από τον αχό και το άγχος της πόλης προκαλώντας ηρεμία και θετικά συναισθήματα στο “ζεστό” και άνετο περιβάλλον του.




Ευρισκόμενο ένα βήμα μακρύτερα από την Myrό Gallery, στην συμβολή δύο μεγάλων δρόμων -Παύλου Μελά & Γούναρη- δεν θα μπορούσε παρά να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Ο χώρος ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της αρχιτεκτονικής των εσωτερικών χώρων του, τα δομικά υλικά, την καλόγουστη και άνετη διάταξη τραπεζοκαθισμάτων και διαδρόμων, τους γνησίως χαμογελαστούς και εξυπηρετικότατους υπαλλήλους του, αλλά και για την πληθώρα των επιλογών που προσθέτει στον επισκέπτη του. Χώρος ιδανικός για χαλάρωση από τον αχό της πόλης, είναι παράλληλα αρτοποιείο, patisserie, café, bar, με περιορισμένες αλλά άξιες αναφοράς “εστιατοριακές” πινελιές, οι οποίες προκύπτουν από μια ποικιλία εξαιρετικών  κρύων και ζεστών πιάτων που προσφέρει. Η καλαισθησία του χώρου που είναι διακριτή με την πρώτη ματιά εξωτερικά του κτιρίου εμπεδώνεται στο εσωτερικό του, έργο της αρχιτέκτονος – μηχανικού & εξειδικευμένης στους χώρους εστίασης interior designer Έλενα Λουκά. 



Η κα. Λουκά έχει “παίξει” δημιουργικά με τα τρία στοιχεία που αποτελούν την αρχετυπική έννοια της “εστίας”: το μέταλλο, το ξύλο και την φωτιά, με μια προσέγγιση πρωτότυπη και παρόλα αυτά αρμονική. Ακολουθώντας την επιταγή της εποχής που ζητά πιο καθαρές γραμμές στον σχεδιασμό εσωτερικών χρόνων η κα. Λουκά πρότεινε στον πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Παπαχρίστο -με τον οποίο συνεργάστηκε στενά προκειμένου να υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδέες  της ώστε αυτές να συνάδουν απόλυτα με τα προσδοκώμενα και τις ανάγκες του χώρου- την πρωτότυπη χρήση υλικών. Στο κέντρο του καταστήματος δεσπόζει ξύλινη κατασκευή με χαρακτηριστικά εικαστικότητας. “Προτιμήσαμε να δημιουργήσουμε έναν ζεστό χώρο ποιότητας και άνεσης. Έτσι προτιμήσαμε minimal επιφάνειες και εντάσεις που δεν θα ενοχλούσαν. Το μέταλλο και το ξύλο συμπληρώθηκε άριστα με χρήση OSB σε μεγάλες επιφάνειες, ενός υλικού που αν και αναπτύχθηκε ως μονωτικό / στηρικτικό υλικό σε κατασκευές, συνεισφέρει στην ξεχωριστή αισθητική ταυτότητα που δημιουργήσαμε με ταιριαστό τρόπο.  Με αυτόν τον τρόπο έχουμε όλα τα στοιχεία της “εστίας”: ξύλο, στοιβαγμένο στην κεντρική κατασκευή, ακανόνιστο και τρισδιάστατο, που παραπέμπει στην τυχαία στοίβαξη ξύλου μέσα σε μια εστία. Ο χώρος, τόσο ως προς τις λειτουργίες του όσο και ως προς το αποτέλεσμα τους, προσθέτει εξ αντικειμένου την “φωτιά”, την ζεστασιά των ανθρώπων του και το αποτέλεσμα της εστίας, το έδεσμα”, υπογράμμισε η κα. Λουκά. 

“Δημιουργήσαμε έναν χώρο που αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την κοινωνική ζωή, σε κάθε έκφανση της και με κάθε περιεχόμενο. Σε αυτά τα πλαίσια βλέπουμε με ενδιαφέρον και μελλοντική συνεργασία μας με την Myrό Gallery και το Antiques House για την φιλοξενία έργων καλλιτεχνών. Θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε μια σειρά από εκδηλώσεις, όχι μόνο διότι εξαιτίας των δυνατοτήτων της “Εστίας” μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάθε απαίτηση αλλά και λόγω του “ανοικτού” και ευπροσήγορου χώρου μας. Για παράδειγμα, ένα παιδικό fashion show, ένα ιδιωτικό party γενεθλίων, μια έκθεση, μια μουσική βραδυά... Ο χώρος είναι ανοικτός σε κάθε πρόταση που θα διεύρυνε την εμπειρία μας”, κατέληξε η ίδια. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και η “Εστία – Καφέα”, το σαλόνι της “Εστίας”.
Με νέα εταιρική ταυτότητα, και με ένα νέο κατάστημα – αρμάδα, διαφορετικό από κάθε άλλη μέχρι σήμερα προσέγγιση των 16 καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη, η “Εστία” παραδειγματίζει θετικά ως επιχειρηματική κίνηση και προσθέτει μια ζεστή γωνιά ξεγνοιασιάς στην πόλη μας.



*Info: 
Εστία, Παύλου Μελά & Δ. Γούναρη, 
τηλ. 2310230033, www.estiabakery.gr 
Επικοινωνία: κα. Έλενα Λουκά, 
τηλ. 6940636636, 


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα