Saturday 29 September 2012

Η γυναικεία πλευρά της παγκόσμιας κρίσης, εντέχνως


ΤΟ εναρκτήριο λάκτισμα που δόθηκε προχτές στην Myrό Gallery για τη νέα σεζόν με το διεθνές project της εικαστικής ομάδας TeeToTuM, την έκθεση “Women in R.E.D.” (Reinvent Environmental Dimension), ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο (φωτπγραφίες από τα εγκαίνια βλέπετε στο slideshow). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, και συμπεριλαμβάνει έργα 20  καλλιτέχνιδων από όλον τον κόσμο, που βιώνουν με διαφορετικό τρόπο η καθεμία την κρίση, γεγονός που αποτυπώνεται στο έργο τους, και επηρεάζει την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Την έκθεση επιμελούνται οι εικαστικές δημιουργοί Γεωργία Γρηγοριάδου και Φωτεινή Χαμιδιελή. Συμμετέχουν οι: Anisja Rossi, Birgit Zartl, Christel Andrea Steier, Cristina Minacori, Φωτεινή Χαμιδιελή, Γεωργία Γρηγοριάδου, Guadalupe Victorica, Joyce Bloem, Katia Munoz, Kristina Pantelic, Μαίρη Κυριαζοπούλου, Mirta Toledo, Noriko Yida, Paula Kouwenhoven, Sevgi Urum, Σοφία Κυριακάκη, Sylvy van Bochove, Yvone Muezet, Zhanhong Liao.

Την τελευταία εβδομάδα της έκθεσης και συγκεκριμένα την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 20.00, η εικαστικός, ψυχολόγος art-therapist Έλενα Τονικίδη θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει μια performance με τον τίτλο “υσΤέρRα”. Η ίδια σημειώνει σε σχετικό κείμενο τεκμηρίωσης που έχει συγγράψει: “Εδώ και αιώνες οι γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση στην φύση τους σ΄ ένα συλλογικό Υπερεγώ σχετικά με την γονιμότητα τους, η ιδέα της ζωής, της τεκνοποίησης, της γέννας, είναι πολύ σημαντικές και μια κρίση άλλου περιεχομένου αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές με γνώμονα αυτές. Η μεγάλη «υστερικιά» εκείνη που έδινε ευχαρίστηση στο κλινικό Σαρκό διόλου πια δεν απαντάται, αλλά η ανησυχία της είναι: πως ενώ θα επιθυμούσε τα πράγματα να εγγράφονταν μ΄ ένα άντρα σ΄ ένα χρονικό ορίζοντα και στην τεκνοποίηση μήπως αυτή η ελευθερία μετατραπεί σε άκαρπη περιπλάνηση.... Από το Γιαχβέ «αυξάνεστε & πληθύνεσθε», το έπος του Γιλγαμές & το εξαίσιο Άσμα Ασμάτων, από τον Γαληνό, τον Αριστοτέλη, τον Αμπρουάζ Παρέ, Μορώ ντε λα Σαρτ, το Φροϋντ, ή την τιμωρία του Τειρεσία εδώ και αιώνες η σεξουαλικότητα & η γονιμότητα των γυναικών ζει κάτω από μύθους και ιατρική παρακολούθηση. Στις μέρες μας δε η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και ενώ θα θέλαμε να θεωρούμε ότι την κρίση αυτή θα την βιώνουν οι γυναίκες κατά το χρόνο «αισέν τας γυναιξί μήτραι τε και υστέραι…ζώον επιθυμητικόν ένον της παιδοποιίας, όταν άκαρπον παρά την ώραν χρόνο πολόν γίγνηται..»  συμβαίνει σε γυναίκες κάθε ηλικίας και είναι κοινό μυστικό ότι τις περισσότερες φορές ο άντρας είναι αυτός που δεν έχει την δυνατότητα. Εκατομμύρια γυναίκες στην Δύση βιώνουν άλλες κακοποιητικά και άλλες λυτρωτικά την κρίση της γονιμότητας, την επιθυμία της τεκνοποιήσης,το γυναικείο άγχος έχει την προδιάθεση να περνά στο σώμα, να μεταφράζεται σε σωματικά συμπτώματα αλλά και στην ίδια την επίπονη διαδικασία, την πραγματικότητα της υποβοηθούμενης γονιμότητας.

 Την επιμέλεια και το κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης υπογράφουν οι εικαστικές δημιουργοί Γεωργία Γρηγοριάδου και Φωτεινή Χαμιδιελή, οι οποίες σημειώνουν σχετικά:  “Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε την κρίση και τους λόγους που την έχουν προκαλέσει, διαπιστώνουμε ότι οι λόγοι είναι πολλοί τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η κρίση έχει πολλά πρόσωπα. Είναι η κορύφωση μιας δύσκολης εξελικτικής πορείας με επιδείνωση όλων των αρνητικών φαινομένων, από το ξεπέρασμα της οποίας εξαρτάται η επιστροφή στη φυσιολογική κατάσταση. Στην Πολιτική διαπιστώνεται επιβράδυνση των φυσιολογικών ρυθμών της οικονομικής δραστηριότητας και ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Παρατηρείται κλονισμός του συνόλου ή ενός μέρους του από τις πνευματικές, ηθικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός ανθρώπου, ο οποίος οδηγεί συνήθως σε καθοριστικές επιλογές και αποφάσεις. Σε προσωπικό επίπεδο βλέπουμε κρίση ταυτότητας, εσωτερικούς προβληματισμούς, αγωνιώδη ερωτήματα του ανθρώπου που επιζητεί τον επαναπροσδιορισμό του και την επανατοποθέτησή του ως οντότητας κυρίως όσον αφορά τον ίδιο ή και τους άλλους, ιδίως σε περιπτώσεις που χάνεται η αυτοεκτίμηση του. Πόσο επώδυνη είναι όμως η διαπίστωση μιας τέτοιας κατάστασης και πού μπορεί να μας οδηγήσει; Πόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας και να μας παρασύρει στη δίνη της; Πώς μια γυναίκα αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις σε σχέση με τον άντρα;  Αναρωτηθήκαμε πώς μια γυναίκα αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης σε σχέση με τον άντρα. Η εμπειρία μας έχει δείξει πως οι γυναίκες από το «φτιάξιμό» τους είναι θετικές ως προς την αντιμετώπιση των κρίσεων γιατί το να στηρίζουν αυτούς που αγαπούν είναι βαθειά εντυπωμένο στην ψυχοσύνθεσή τους. Η γέννα, η ιδέα της ζωής, της προστασίας της οικογενείας είναι πολύ σημαντικές και μια κρίση αντιμετωπίζεται με γνώμονα και αυτούς τους παράγοντες. Ανεξάρτητα από το μέρος της γης που ζουν  και καθώς συχνά είναι λιγότερο ευνοημένες από τις κοινωνικές συνθήκες, οι έννοιες όπως συμβιβασμός, καρτερικότητα, υπομονή τις οπλίζουν με δύναμη ή τις ωθούν να αναπτύξουν δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τη ζωή. [...] Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν γυναίκες – καλλιτέχνιδες που η καθεμιά τους έχει να διηγηθεί την δική της ιστορία κρίσης, είτε είναι προσωπική, είτε κοινωνική, είτε οικονομική. Μέσα από τα έργα και την καλλιτεχνική τους δημιουργία, καταφέρνουν να ξεπερνούν τα εμπόδια και να πορεύονται με την «κρίση», εκμεταλλευόμενες μια αρνητική στιγμή της ζωής τους, και μεταλλάσσοντάς την ως εκφραστικό μέσο, και μέσω επιβίωσης, ανάδειξης του ταλέντου τους και της εσωτερικής τους δύναμης, μετατρέπουν το περιβάλλον τους, αναδημιουργούνται, προσαρμόζονται”. 

-Πάρης Καπράλος

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα