Sunday, 30 September 2012

Τιμή €10, αξία ανεκτίμητη...


Δείτε στο slideshow μερικά από τα δεκάδες επιλεγμένα αντικείμενα που θα πωληθούν μέσω της δημοπρασίας της 3ης Οκτωβρίου 2012 στο Antiques House.
ΣΕ κάθε δημοπρασία που σέβεται τον εαυτό της διεθνώς, οι παρευρισκόμενοι βρίσκουν και αποκτούν αντικείμενα στην πραγματική τιμή που τους δίνει η αγορά. Άλλωστε, είναι και το νόημα της χαμηλής τιμής εκκίνησης: ο δημοπράτης παίρνει το ρίσκο να ξεκινήσει από την χαμηλότερη δυνατή τιμή το κάθε αντικείμενο, προκειμένου να αφήσει τον ανταγωνισμό των ενδιαφερόμενων να το αποτιμήσει τελικά στην υψηλότερη τιμή που θα δεχόταν κάποιος εξ αυτών να το αποκτήσει. Η τιμή ανεβαίνει όσο αυξάνεται ή παραμένει ζωντανό το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον των αγοραστών, συνεπεία ακριβώς του ανταγωνισμού τους. Λαμβάνοντας υπόψιν μας αυτόν τον μηχανισμό της δημοπρασίας αντιλαμβανόμαστε εύκολα ποιος είναι ο κερδισμένος της δημοπρασίας. Είναι ο ενημερωμένος, “ψαγμένος”  ή με διάθεση να ερευνήσει πελάτης.
 
Αντίθετα με τις αγορές σε καταστήματα, όπου ο καταστηματάρχης ή ο πωλητής έχει κάνει όλη την έρευνα και την παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο και, ακόμα και, παραπλανητικό, η σωστή δημοπρασία είναι μια εν πολλοίς τιμιότερη, πιο ευθεία διαδικασία. Ιδίως στις περιπτώσεις estate sale δημοπρασίας, με αποκλεισμό της δυνατότητας εξ αποστάσεως χτυπημάτων, όπου όλοι οι αγοραστές βρίσκονται επί τόπου και κατά πρόσωπο, και όπου σε όλους τους αγοραστές δίνεται η δυνατότητα να εξετάσουν, φωτογραφίσουν και δουν τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν πριν την  διενέργεια της, καθένας μπορεί να βρει θησαυρούς -είτε με την έννοια αντικειμένων που προσωπικά θεωρεί ως τέτοιους, είτε με την έννοια πως ξέρει ότι είναι αξιόλογα, ακόμα κι αν άλλοι τα απαξιώνουν ή αγνοούν την αξία τους. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις  estate sale δημοπρασιών όπου τα αντικείμενα προέρχονται από σπίτια και που τα φέρνουν οι ιδιοκτήτες τους στον οίκο δημοπρασιών και η αποτίμηση και ο καθορισμός της τιμής εκκίνησής τους γίνεται σε συμφωνία με τον κάτοχο του αντικειμένου και όχι αυθαίρετα από τον δημοπράτη, συχνά μπορείτε να αποκτήσετε πραγματικούς θησαυρούς. Δείτε γιατί. Η διαδικασία προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ενός προς πώληση μέσω της δημοπρασίας αντικειμένου θα γνωρίζει και θα κοινοποιήσει στον δημοπράτη την ιστορία του, ή μέρος της, θα εξηγήσει πως αυτό βρέθηκε στα χέρια του, και θα πρέπει αρχικά να αξιολογεί αν είναι σημαντικό, σπουδαίο, ακριβό. Οι αριθμοί των αντικειμένων που έρχονται σε διμηνιαία βάση π.χ. σε εμάς στο Antiques House είναι τέτοιοι ώστε καθίσταται εντελώς αδύνατον να αναζητούμε την ακριβή αξία και ιστορία αντικειμένων που οι ιδιοκτήτες τους που μας τα παραδίδουν προς δημοπράτηση αγνοούν εντελώς. Έτσι επικεντρωνόμαστε σε αντικείμενα που μας υποδεικνύονται ως αξίας, ή τυχαίνει, με βάση τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας να γνωρίζουμε επακριβώς την αξία τους. Έτσι, πότε - πότε, ανάμεσα στα αντικείμενα που ο κάτοχος θεωρεί χαμηλής αξίας, ή που δεν μας υποδείχτηκαν ως κάτι ιδιαίτερο και δεν ανήκαν στην σφαίρα της τεχνογνωσίας μας, ο προσεκτικός αγοραστής θα συναντήσει πράγματα πολύ μεγαλύτερης αξίας από το μικρό ποσό που θα καταβάλλει, ιδίως στην περίπτωση, που, άλλοι, λιγότερο ενημερωμένοι παρευρισκόμενοι την μέρα της δημοπρασίας δεν θα το αξιολογήσουν σωστά εξίσου.
 
Συνεπώς, όσο περισσότερο ψάχνετε, τόσο πιο κερδισμένος θα βγείτε από μια δημοπρασία. Ελάτε στην δημοπρασία πριν την ημέρα της δημοπράτησης και δείτε όλα τα αντικείμενα. Μπορεί να είστε εσείς που θα πάρετε μαζί σας την βραδυά της δημοπρασίας έναν θησαυρό, χωρίς να έχετε πληρώσει μια περιουσία...
*Την  ανάρτηση εικονογραφούν αντικείμενα από την προσεχή τακτική δημοπρασία του Antiques House της 3ης Οκτωβρίου 2012.  Πολλά εξ αυτών σαφέστατα δεν στοιχίζουν μονάχα €10 και το γνωρίζουμε. Απλώς δίνουμε την δυνατότητα στους πελάτες μας να τα αποκτήσουν σε εξαιρετική τιμή ενώ είναι πολύ ακριβότερα, ή να “ανέβουν” σε αξία ανάλογα με το πόσοι πελάτες μας τα επιθυμούν, ξεκινώντας από μια ακραία χαμηλή τιμή!

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΑΦΗ ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορός Ψηφιδωτό