Sunday 30 September 2012

Τιμή €10, αξία ανεκτίμητη...


Δείτε στο slideshow μερικά από τα δεκάδες επιλεγμένα αντικείμενα που θα πωληθούν μέσω της δημοπρασίας της 3ης Οκτωβρίου 2012 στο Antiques House.
ΣΕ κάθε δημοπρασία που σέβεται τον εαυτό της διεθνώς, οι παρευρισκόμενοι βρίσκουν και αποκτούν αντικείμενα στην πραγματική τιμή που τους δίνει η αγορά. Άλλωστε, είναι και το νόημα της χαμηλής τιμής εκκίνησης: ο δημοπράτης παίρνει το ρίσκο να ξεκινήσει από την χαμηλότερη δυνατή τιμή το κάθε αντικείμενο, προκειμένου να αφήσει τον ανταγωνισμό των ενδιαφερόμενων να το αποτιμήσει τελικά στην υψηλότερη τιμή που θα δεχόταν κάποιος εξ αυτών να το αποκτήσει. Η τιμή ανεβαίνει όσο αυξάνεται ή παραμένει ζωντανό το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον των αγοραστών, συνεπεία ακριβώς του ανταγωνισμού τους. Λαμβάνοντας υπόψιν μας αυτόν τον μηχανισμό της δημοπρασίας αντιλαμβανόμαστε εύκολα ποιος είναι ο κερδισμένος της δημοπρασίας. Είναι ο ενημερωμένος, “ψαγμένος”  ή με διάθεση να ερευνήσει πελάτης.
 
Αντίθετα με τις αγορές σε καταστήματα, όπου ο καταστηματάρχης ή ο πωλητής έχει κάνει όλη την έρευνα και την παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο και, ακόμα και, παραπλανητικό, η σωστή δημοπρασία είναι μια εν πολλοίς τιμιότερη, πιο ευθεία διαδικασία. Ιδίως στις περιπτώσεις estate sale δημοπρασίας, με αποκλεισμό της δυνατότητας εξ αποστάσεως χτυπημάτων, όπου όλοι οι αγοραστές βρίσκονται επί τόπου και κατά πρόσωπο, και όπου σε όλους τους αγοραστές δίνεται η δυνατότητα να εξετάσουν, φωτογραφίσουν και δουν τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν πριν την  διενέργεια της, καθένας μπορεί να βρει θησαυρούς -είτε με την έννοια αντικειμένων που προσωπικά θεωρεί ως τέτοιους, είτε με την έννοια πως ξέρει ότι είναι αξιόλογα, ακόμα κι αν άλλοι τα απαξιώνουν ή αγνοούν την αξία τους. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις  estate sale δημοπρασιών όπου τα αντικείμενα προέρχονται από σπίτια και που τα φέρνουν οι ιδιοκτήτες τους στον οίκο δημοπρασιών και η αποτίμηση και ο καθορισμός της τιμής εκκίνησής τους γίνεται σε συμφωνία με τον κάτοχο του αντικειμένου και όχι αυθαίρετα από τον δημοπράτη, συχνά μπορείτε να αποκτήσετε πραγματικούς θησαυρούς. Δείτε γιατί. Η διαδικασία προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ενός προς πώληση μέσω της δημοπρασίας αντικειμένου θα γνωρίζει και θα κοινοποιήσει στον δημοπράτη την ιστορία του, ή μέρος της, θα εξηγήσει πως αυτό βρέθηκε στα χέρια του, και θα πρέπει αρχικά να αξιολογεί αν είναι σημαντικό, σπουδαίο, ακριβό. Οι αριθμοί των αντικειμένων που έρχονται σε διμηνιαία βάση π.χ. σε εμάς στο Antiques House είναι τέτοιοι ώστε καθίσταται εντελώς αδύνατον να αναζητούμε την ακριβή αξία και ιστορία αντικειμένων που οι ιδιοκτήτες τους που μας τα παραδίδουν προς δημοπράτηση αγνοούν εντελώς. Έτσι επικεντρωνόμαστε σε αντικείμενα που μας υποδεικνύονται ως αξίας, ή τυχαίνει, με βάση τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας να γνωρίζουμε επακριβώς την αξία τους. Έτσι, πότε - πότε, ανάμεσα στα αντικείμενα που ο κάτοχος θεωρεί χαμηλής αξίας, ή που δεν μας υποδείχτηκαν ως κάτι ιδιαίτερο και δεν ανήκαν στην σφαίρα της τεχνογνωσίας μας, ο προσεκτικός αγοραστής θα συναντήσει πράγματα πολύ μεγαλύτερης αξίας από το μικρό ποσό που θα καταβάλλει, ιδίως στην περίπτωση, που, άλλοι, λιγότερο ενημερωμένοι παρευρισκόμενοι την μέρα της δημοπρασίας δεν θα το αξιολογήσουν σωστά εξίσου.
 
Συνεπώς, όσο περισσότερο ψάχνετε, τόσο πιο κερδισμένος θα βγείτε από μια δημοπρασία. Ελάτε στην δημοπρασία πριν την ημέρα της δημοπράτησης και δείτε όλα τα αντικείμενα. Μπορεί να είστε εσείς που θα πάρετε μαζί σας την βραδυά της δημοπρασίας έναν θησαυρό, χωρίς να έχετε πληρώσει μια περιουσία...
*Την  ανάρτηση εικονογραφούν αντικείμενα από την προσεχή τακτική δημοπρασία του Antiques House της 3ης Οκτωβρίου 2012.  Πολλά εξ αυτών σαφέστατα δεν στοιχίζουν μονάχα €10 και το γνωρίζουμε. Απλώς δίνουμε την δυνατότητα στους πελάτες μας να τα αποκτήσουν σε εξαιρετική τιμή ενώ είναι πολύ ακριβότερα, ή να “ανέβουν” σε αξία ανάλογα με το πόσοι πελάτες μας τα επιθυμούν, ξεκινώντας από μια ακραία χαμηλή τιμή!

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα