Sunday, 4 March 2012

Κρίση τέχνας κατεργάζεται :: Ελεάννα Μαρτίνου


TΟ Arts & Antiques στην έντυπη έκδοση του δημοσίευσε ένα αφιέρωμα με τίτλο “Πενία τέχνας κατεργάζεται”, με τα σχόλια εικαστικών που συνδιαλέγονται με την κρίση σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το επίπεδο επιρροής της κρίσης στις ζωές τους. Μπορεί ως καλλιτέχνες να το αντιμετωπίζουν διαφορετικά, με άλλα αποθέματα ψυχής ή ίσως όχι. Το δεύτερο επίπεδο επιρροής είναι είναι ο προβληματισμός αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η τέχνη και ο καλλιτέχνης για την ανάκαμψη από την κρίση, αφού αυτή -αποτελεί κοινή διαπίστωση- ότι είναι πρωτίστως κοινωνική, ηθική, βαθιά πολιτική, και λιγότερο οικονομική. Τον πλήρη πρόλογο του αφιερώματος μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Κάθε μέρα στο εξής θα δημοσιεύουμε την άποψη/σχόλιο ενός εικαστικού, τη συνοδεία της φωτογραφίας του και ενός έργου του που σχετίζεται με την Κρίση και την εποχή της, με συχνότητα ένα άρθρο την εβδομάδα. 


Το αφιέρωμα της ηλεκτρονικής έκδοσης ξεκινά με το σχόλιο της ζωγράφου ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ. Η κρίση είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι, για σειρά ετών στην Ελλάδα, άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου απέκτησαν άφθονο χρήμα, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν σε μαζικό επίπεδο την κουλτούρα τους. Σε αντίθεση, πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι πέρασαν στο περιθώριο, επιβιώνοντας αλλά και παράγοντας έργο σε σκληρές συνθήκες, παραγκωνισμένοι από μια κοινωνία που έμαθε να κατατάσσει ανάλογα με το οικονομικό επίπεδο.

Τώρα πλέον, που έπαψε η περίοδος του εύκολου πλουτισμού, είναι καιρός να επιβληθεί η μία και μόνη αξία της παιδείας, η οποία είναι η απαραίτητη προυπόθεση για να υπάρξουν θεμέλια πολύ πιο γερά από αυτά του θαυμασμού μιας επιφανειακής δεξιοτεχνίας. Υπάρχει η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των ορίων των διαφόρων μορφών τέχνης και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.

Στην τέχνη, αρκεί να είσαι δεκτικός στο παράδοξο για να δημιουργήσεις τη δική σου εικόνα, δεν υπάρχει λόγος αναπαράστασης του εξωτερικού κόσμου.
 

Προσωπικά, με ενδιαφέρουν ζητήματα σχετικά με την κατάσταση της κατοίκησης στην εποχή μας, αυτή του απέραντου αστικού τοπίου, της άναρχης δόμησης, του νομαδισμού και της άσκοπης περιπλάνησης. Η χαρτογράφηση του χάους με εικαστικό τρόπο. Δεν υπάρχει λόγος να μεταναστεύσεις για να μάθεις την ουσία του ταξιδιού. Ακόμα και μέσα σε ένα δωμάτιο, μπορείς να κάνεις το γύρο της μέρας σε 80 κόσμους.

 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Lifestyle Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αίγινα ΑΝΑΦΗ ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Καστελλόριζο Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη Κρήτη Λάρισα Λήμνος Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παιδαγωγικά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορός Ψηφιδωτό