Thursday 12 January 2012

editorial Arts & Antiques #3 [έντυπη έκδοση]

ΤΟ editorial είθισται να μην έχει τίτλο, αλλά -αν είχε- σίγουρα θα του ταίριαζε η επικεφαλίδα “Μέρες συνεργασίας”. Έτσι, μέσα από ενδιαφέρουσες συνεργασίες, συνεχή διάλογο, πρωτότυπες εκθέσεις, πολυσχιδείς δημοπρασίες, αντίκες, Τέχνη και πάνω απ' όλα με ένα πλήθος άξιων συνοδοιπόρων από τους δύο χώρους που μας ανακάλυψαν και τους ανακαλύψαμε, υλοποιούμε το 3ο κατά σειρά τεύχος του περιοδικού που κρατάτε στα χέρια σας. 

Σε αυτό το τεύχος θα διαβάσετε λιγότερα πράγματα για εμάς (γκαλερί Myrό & Myrό Antiques House) και περισσότερες τοποθετήσεις, θέσεις και απόψεις προϊόν των προβληματισμών και των διαλόγων μας με φίλους & συνεργάτες, αλλά και με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους από τον χώρο των Τεχνών. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργασιών και διαλόγου που έχει ξεκινήσει με αφορμή την “επανεκκίνηση” της γκαλερί Myrό, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και αποφασίσαμε να αποτυπώσουμε με τη μορφή “cover story” τις πολλές διαφορετικές απόψεις για την κρίση. Προπαντός, εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στη θέση της Τέχνης εν μέσω Κρίσης, αλλά και στον ρόλο της Τέχνης στην υπέρβαση της Κρίσης, εφόσον κοινός τόπος της προβληματικής περί την Κρίση είναι ότι αυτή δεν είναι κυρίως οικονομική, αλλά ηθική, κοινωνική, πολιτική. 

Μία άλλη πλευρά της Κρίσης είναι αυτή που αντικατοπτρίζεται στον χώρο της Αντίκας και των δημοπρασιών. Αυτό τον καιρό περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο συναντά κανείς στον χώρο της δημοπρασίας πραγματικούς θησαυρούς, καθώς με αφορμή την Κρίση, έργα τέχνης, αντικείμενα, συλλεκτικά κομμάτια, και άλλα συναφή, εκλεκτής ποιότητας και μεγάλης αξίας & σπανιότητας κάνουν την εμφάνιση τους ολοένα και περισσότερο στην αγορά, αναζητώντας το ενδιαφέρον του καλόγουστου κοινού που είναι σε θέση να αναγνωρίσει την ποιότητα τους και τις ευκαιρίες που περνούν μπροστά από τα μάτια του. Η τελευταία τακτική δημοπρασία του Antiques House περιέλαβε άνω των 400 αντικειμένων σε λογικές τιμές και είχαμε την ευτυχία σε αυτή να φιλοξενήσουμε πάνω από 200 αγοραστές και ενδιαφερόμενους, σε μία από τις καλύτερες δημοπρασίες που έχει φιλοξενήσει ο οίκος μας, τόσο σε ποιότητα δημοπρατούμενων αγαθών όσο και σε συμμετοχή. Καθώς η κρίση συμπιέζει τις τιμές η εποχή δίνεται για αγορές και ανανέωση των συλλογών σας, και, βεβαίως, είναι μια κατάλληλη εποχή να ξεκινήσετε να συλλέγεται αν το σκεφτόσασταν καιρό: αυτή την εποχή κυκλοφορούν θησαυροί για κάθε βαλάντιο. Ορμώμενοι ακριβώς από μια σειρά εκλεκτών αντικειμένων και έργων, όπως -μεταξύ άλλων- χαρακτικά εξαιρετικής συλλεκτικής αξίας από ποικιλία περιόδων και επιτραπέζια ρολόγια, φροντίσαμε σε δύο συνοπτικά και κατά το δυνατόν μεστά αφιερώματα να αναφερθούμε στην ιστορία τους. 

Περεταίρω, στις τελευταίες σελίδες του τεύχους θα διαβάσετε μια σύντομη ιστορία της χαρακτικής η οποία ξεφεύγει από τη απλή εξιστόρηση προς όφελος της διασαφήνισης των ειδών, μεθόδων, μορφολογικών και ειδολογικών χαρακτηριστικών των χαρακτικών, το οποίο -ελπίζουμε- θα βρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο. 

Επιστρέφοντας στο πρώτο μέρος του περιοδικού -αυτό που αφορά τον χώρο της Τέχνης- θα διαβάσετε μία συνέντευξη – εξιστόρηση της πορείας του Λάζαρου Πάντου, ένα μικρό αφιέρωμα στην εκπομπή “Εικαστικοί Δημιουργοί” που έχει ασχοληθεί με συνέπεια με τη προβολή των εικαστικών πραγμάτων της Θεσσαλονίκης και των προσώπων που που έχουν παίξει καίριο ρόλο σε αυτή πολλά χρόνια τώρα. 

Εξάλλου, σε άλλο άρθρο μας αποπειραθήκαμε να (κατα)γράψουμε την ιστορία που συνεχίζει να γράφει το “Flou” από το 1981, ένα από τα πιο ιστορικά bar της Θεσσαλονίκης. 

Τέλος, από αυτό το τεύχος εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με τον γνωστό Αθηναίο συγγραφέα, ποιητή, μεταφραστή των μερικών εκ των εκλεκτότερων βιβλίων ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν στα ελληνικά & διανοούμενο Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, οποίος θα παρουσιάζει βιβλία περί τα εικαστικά, αρχίζοντας με ένα κείμενο για τον νομπελίστα δημιουργό Samuel Beckett, όπως και ποικιλία εξειδικευμένων άρθρων σε θέματα αντίκας, και μια ιστορία του ρολογιού - έκπληξη!



[το κείμενο που προηγείται είναι το Editorial της έντυπης έκδοσης. Από αύριο και κάθε μέρα θα δημοσιεύονται τα κείμενα της έκδοσης. stay tuned]

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα