Thursday, 8 December 2011

Μιχάλης Τσακουντής | Άνθρωπος, θέμα ανεξάντλητο [έντυπη έκδοση]ΤΑ έργα του Μιχάλη Τσακουντή  δε μπορούν παρά να φέρουν στο μυαλό κάποιου την αγαπημένη -κατά Θερβάντες- φράση του μυθικού Δον Κιχώτη ότι “Ο καλύτερος τρόπος να επιδείξει κάποιος τις αρετές είναι να τις κατέχει”. Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, ο εκπληκτικός πορτραιτίστας διδάχτηκε ζωγραφική από μικρός, τελείωσε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, και ολοκλήρωσε την σπουδαστική  του πορεία στη St. Martins στο Λονδίνο όπου μελέτησε Mixed Media. Ευδόκησε να τύχει άμεσης αναγνώρισης και εξέθεσε σε ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, όπου έμεινε για 4  χρόνια, εκθέτοντας συχνά στο Leslie-Lohman Gay Art Foundation.

Τα τελευταία επτά χρόνια ο Μιχάλης Τσακουντής ζωγραφίζει μονάχα πορτρέτα. Τα έργα του αντικατοπτρίζουν κάθε συναίσθημα και κατάσταση, και αυτό που μιλάει στο συγκινησιακό του θεατή συνήθως είναι η υποδήλωση της πολλαπλότητας κάθε συναισθήματος: τα λυπημένα πρόσωπα σε προκαλούν να τα φαντασιωθείς και στις χαρές τους, τα οργισμένα ήρεμα, τα χαρούμενα παθιασμένα, χωρίς αυτό να αφαιρεί τίποτε από την αξία του απεικονιζόμενου συναισθήματος.

Ο ίδιος μιλάει για τη δουλειά του σα να είναι κάτι εξαιρετικά απλό και αυτονόητο. Δίνει μεγάλο βάρος στην ιστορία της Τέχνης, και στη διάρκεια της συνομιλίας μας για τη δουλειά του και τη πορεία του σημείωσε: “Στη ζωγραφική αναζητώ τον άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, και, ως θέμα, είναι ανεξάντλητο”.  Ο καλλιτέχνης προκρίνει την κλασσική προσέγγιση στον τρόπο της δουλειά του: λάδι σε μουσαμά και με μοντέλα που ποζάρουν ζωντανά στο στούντιο του. Πειραματίστηκε και με άλλα είδη ζωγραφικής, μας είπε, όπως abstract, αλλά πάντοτε κατέληγε στο σημερινό του ύφος, από διαφορετικές πορείες. 

Η πρώτη του έκθεση στην Αθήνα έγινε sold out σχεδόν από την ημέρα των εγκαινίων.”Ο κόσμος διψά για ποιοτική ζωγραφική, που δεν τους αρνείται την πρόσβαση στο άδυτο της δημιουργικότητας του καλλιτέχνη, αλλά, δείχνει τις ποιότητες της”, υπογράμμισε ο κ. Τσακουντής. Το κάθε πορτρέτο μοιάζει να έχει τη δική του ψυχοσύνθεση. “Ναι, υπάρχει ψυχολογία πίσω από κάθε πορτρέτο, αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να διακρίνει ό,τι θέλει. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η εικόνα. Ο καθένας θα διαβάσει όσα θέλει και μπορεί, σε κάθε πρόσωπο που απεικονίζεται". 

Ο Μιχάλης Τσακουντής θα κάνει και δεύτερη ατομική έκθεση στην Αθήνα, στον πολυχώρο Τέχνης “Αγγέλων Βήμα” (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια), η οποία θα εγκαινιαστεί στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη, ατομική έκθεση του θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο του 2012 η γκαλερί Myrό.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σάμος Σαντορίνη Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός Ψηφιδωτό