Thursday, 17 November 2011

“Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου” | Eλληνικό gourmet στις παρυφές της ΘεσσαλονίκηςΣΕ απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, ανατολικά, προς τα ορεινά της Χαλκιδικής, βρίσκεται το χωριό του Αγίου Αντωνίου. Εκεί, από το 1999 και εξής, ένας γυναικείος συνεταιρισμός δίνει “μαθήματα” για την ουσιαστική ποιότητα ζωής που μπορούμε να έχουμε, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το καινούργιο και το εμπορικό με το ποιοτικό. Στο 4ο χλμ. του δρόμου Σουρωτής - Αγίου Αντωνίου, 35 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί του παλιού δρόμου προς Χαλκιδική, πάνω σε οροπέδιο. “Ζεστό” στο μάτι κτίσμα με ξύλο και με προσανατολισμό που -κατά τις μέρες που η καθαρότητα της ατμόσφαιρας το επιτρέπει- προς τη κατοικία των Θεών τον Όλυμπο, χτισμένο σε ένα φυσικό “μπαλκόνι” βρίσκεται το “καφεγλυκοπωλείο” του αγροτικού συνεταιρισμού γυναικών. Μαζί με τον καφέ στη χόβολή, γλυκό του κουταλιού γεμάτο αρώματα, πίτα με αυθεντική συνταγή ή -γαλακτομπούρεκο, περέκ, πίτες, ραβανί και πολλά άλλα παραδοσιακά γλυκά και αλμυρά. Εκτός από τα προαναφερθέντα, τα οποία βεβαίως μπορείτε να πάρετε και για το σπίτι αν επιθυμείτε, μη φύγετε αν δεν ρίξετε μια ματιά στα υπόλοιπα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός.

Θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από Ποντιακά παραδοσιακά ζυμαρικά, που -αν και  παρασκευάζονται & ψήνονται  με τον παραδοσιακό τρόπο με αγνά υλικά- τυποποιούνται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και πιστοποιούνται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας. Ομοίως σας περιμένουν στα βαζάκια τους γλυκά του κουταλιού που δεν έχουν μήτε χρώματα μήτε συντηρητικά, ενώ, αν η ποιοτική κουζίνα εμπίπτει στα ενδιαφέροντα σας, θα φύγετε πλουσιότερος από το στέκι του συνεταιρισμού: όλες τις ώρες της ημέρας, οι γυναίκες του συνεταιρισμού που φροντίζουν για τη καλή λειτουργία του καφεγλυκοπωλείου και τη ποιοτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών, είναι περισσότερο από πρόθυμες να συζητήσουν μαζί σας για καθένα και όλα τα προϊόντα που παρασκευάζει ο συνεταιρισμός και διαθέτουν, να σας εμπιστευτούν παραδοσιακές συνταγές, και να σας ξεναγήσουν στη καλύτερη αξιοποίηση κάθε προϊόντος στη παραδοσιακή ή σύγχρονη κουζίνα.

Εξίσου ενδιαφέρουσα με την επίσκεψη στο καφεγλυκοπωλείο θα ήταν και μιά επίσκεψη σας στο παρασκευαστήριο του συνεταιρισμού, όπου, αφού κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να δείτε ιδίοις όμμασι, τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των προϊόντων του συνεταιρισμού, το οποίο συχνά επισκέπτονται σύλλογοι και σχολεία.

Ο “Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου” είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό στην Ελλάδα μπορούμε και με το παραπάνω να το κάνουμε. Ιδρύθηκε το 1999 μετά από έρευνα αγοράς που έκανα οι γυναίκες του χωριού Άγιος Αντώνιος, όταν η εργασιακή απασχόληση στα -ξερικά ως επί το πλείστον- χωράφια και την κτηνοτροφία, που ήταν τα παραδοσιακά επαγγέλματα του χωριού άρχισε να εκλείπει, εξαιτίας της απομείωσης της μικρής ιδιοκτησίας και του μικροεμπορίου.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Animation & Comics Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Sculpture & Ceramics StreetArt Symposiums Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πρόσωπα Προσωπικότητες Σαντορίνη Στυλ & Εποχές Συλλογές Συνέντευξη Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός